Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbros dusch till fullmäktige

I dagens tidning berättade vi om Sigvard och Barbro Johansson som väntat i fyra år på att få sitt badrum anpassat så att Barbro, som har alzheimer, ska kunna duscha normalt. Fallet leder nu till att Gävle kommuns hantering av handikappanpassning av bostäder tas upp i kommunfullmäktige.

Det är Centerpartiets fullmäktigeledamot Marina Alfredsson-Bror som skrivit en interpellation där hon ställer tre frågor om hur Gävle kommun lever upp till lagen om bostadsanpassningsbidrag. Enligt henne är makarna Johansson inte de första som stött på problem när de kontaktat kommunen angående bostadsanpassning.
- Det är väl känt att Lars Öberg på tekniska kontoret som fattar dessa beslut förhalar såna här processer för att spara pengar åt kommunen. Det är inte hans uppgift utan han ska följa den lagstiftning som finns och se till att människor får den hjälp de behöver, säger Marina Alfredsson-Bror.
Hon tycker att kommunens hantering av makarna Johanssons behov av ett anpassad badrum är skamlig. Speciellt med tanke på att Sigvard Johansson har varit anhörigvårdare åt sin hustru och därigenom sparat mycket pengar åt kommunen.
- Kommunen säger att man vill uppmuntra anhörigvård. Sigvard får kanske betalt för 50 timmar i veckan men jobbar 24 timmar om dygnet. Trots det så får han inte hjälp av kommunen när badrummet behöver anpassas för att underlätta hans vardag som anhörigvårdare, säger Marina Alfredsson-Bror.
På måndag lämnar hon in sin interpellation till kommunfullmäktige. Den kommer att behandlas på ett fullmäktigesammanträde senare i år då någon politiker från den rödgröna politiska majoriteten ska svara på frågorna.