Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn och kulturproffs möts och lär av varandra

Gävle har varit försöksort i Kulturskolans ”I dina skor”. Professionella kulturutövare och barn möts i skapande. GD Kultur var med när Lina Hjorth och symfoniorkesterns hornist Eileen Thormodsen redovisade sitt projekt.

Kulturskolan är bra på att ge barn tillfälle att lära sig hantverket. Hur en gitarr hanteras och vilka steg en dans har. Men steget till det konstnärliga kan saknas, när hantverket når en nivå där det övergår till konst.

Projektet ”I dina skor” ska försöka ändra på detta genom att låta barn i kulturskolan möta professionella kulturutövare. Men det är inte så att den vuxna ska vara lärare till barnet. De är mentorer åt varandra.

Gävle har tillsammans med Kalix och Göteborg varit försöksorter och inspiration till namnet ”I dina skor”kommer från Bob Dylans låt med textraderna: ”I wish that for just one time / You could stand inside my shoes / And just for that one moment, I could be you”.

När vi besöker hornisterna Eileen Thormodsen och Lina Hjorths avslutning har de jobbat tillsammans i två terminer. Nu ska allt avslutas med en konsert, som har regnat in till Polhemsskolans aula från Regementsparken. De ska spela ”Amazing grace”.

– Vi har spelat mycket, säger Eileen som svar på frågan vad de har gjort under läsåret.

– Och ritat, fyller Lina i. Och pratat ännu mer.

Ja, för ”I dina skor” handlar inte bara om att nöta in teknik och lära sig instrumentet, utan det är lika mycket en social process där barn och vuxen lär känna varandra. Enligt Kulturskolans projektbeskrivning är tanken att även den professionella kulturutövarens yrkesliv ska berikas av kontakten med ett barn.

– Det har varit intressant att få ett barns perspektiv på musiken, säger Eileen.

– Många vuxna lyssnar inte på barn, fyller Lina i.

De har kunnat fördjupa sig i musikhistoria i allmänhet och hornets historia i synnerhet och Lina har även kunnat sitta i publiken i Konserthuset och se Eileen spela tillsammans med orkestern.

– Vi har tittat mycket på hornets historia och kollat på andra instrument.

Hon nämner exempelvis en didgeridoo och en snäcka, som Lina fick testa att blåsa i.

– Jag blev kär i ditt jakthorn, det var så gulligt, säger Lina.

Hur kom det sig att just du Eileen blev tillfrågad om att bli mentor?

Jag tror att jag hade nämnt vid ett tillfälle för en biträdande rektor att jag hade en pedagogisk utbildning, så när detta blev aktuellt tänkte de på att kontakta mig.

Lina konstaterar att det var tur att de inte kom att tänka på någon annan.

Eileen Thormodsen tror att Kulturskolan skulle vinna på att jobba mer som i detta projekt och låta barn komma i kontakt med de som arbetar professionellt i kulturlivet.

Att de två har funnit varandra råder det inte någon tvekan om. Därför är inte heller avslutningskonserten så sorglig för dem.

– Vi kommer ses ändå, vi har blivit så bra kompisar under den här tiden.

Förutom Eileen Thormodsen och Lina Hjorth har ”I dina skor” i Gävle även inkluderat ett samarbete mellan bildkonstnären Saad Hilow och Halvar Wallman, som redovisar i en konstutställning med vernissage 1/6 i Kulturskolans lokaler. Dockteaterföreställningen som Julio Ramires och Rasmus Dalenlund har skapat tillsammans har premiär 31/5 i Kulturskolans tält i Sätra.