Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn och unga i Ockelbo ska inte behöva lida för dåliga politiska beslut

Just nu pågår en översyn av ekonomin inom utbildnings- och kulturnämnden (UKN) i Ockelbo kommun. Detta i sin tur har lett till att satsningar på skolan ställts mot en utveckling av Wij trädgårdar – helt i onödan. Att se över ekonomin och hushålla med resurser är bra. Att detta görs på grund av en rad dåliga politiska beslut är inte bra, skriver Niels Hebert och Madelene Håkansson, MP.

Under 2016 togs beslut om att gå vidare med byggnation av en förskolebyggnad som var mindre än vad förvaltningens tjänstemän ansågs behöva. De styrande politikerna tyckte att de visste bättre och valde att bygga för färre antal platser.

Just nu lider verksamheten därför av ökade kostnader pga platsbrist och står inför en situation om att behöva bygga mer ändå. Miljöpartiet i Ockelbo reserverade sig mot beslutet. UKN har under en längre tid arbetat utan en ekonom, utan krav från de styrande politikerna om att åtgärda detta.

Detta innebär att brister inte har uppmärksammats på ett tillräckligt tidigt stadium och att förvaltningen nu måste spara. Miljöpartet tycker att med styre kommer ansvar och att en förvaltning som hanterar 130 miljoner kronor årligen i löpande kostnader alltid rimligtvis borde ha en ansvarig ekonom på plats.

De styrande politikerna vill öka kraven på förvaltningens kvalitet, utan att erbjuda tillräckliga resurser. Istället för generella uppskrivningar pga kostnadsökningar som förvaltningen inte rår för, så tvingar man förvaltningen att skära ner.

Kompetent personal straffas för sitt goda arbete i stället för att belönas. I slutändan kommer detta att drabba barnen.

Miljöpartiet tycker att kvalitet i utbildning och kultur är en unik resurs för Ockelbo, som gör att befintliga invånare trivs och stannar kvar samt har möjlighet att locka fler att bo i Ockelbo. Försämringar inom UKN till följd av politisk klåfingrighet är oacceptabelt.

Det enda rimliga i denna soppa är att de styrande politikerna tar sitt ansvar för tidigare fattade dåliga politiska beslut och ger skolan och kulturen de ekonomiska resurser som nu behövs för en fortsatt hög kvalitet i verksamheten.

Detta då faktum är att Ockelbo kommun går bra – jättebra! De senaste sex åren har kommunen haft ett överskott på mellan sju och tolv miljoner kronor.

Beskrivningar av Ockelbo kommun som ”lyxfällan” är djupt oinformerade och olyckliga. När kommunens ekonomi alltså går som tåget borde gå, ska det vara rimligt att satsa på såväl skolan som unika kommunala kulturresurser i form av Wij trädgårdar tycker

Niels Hebert och Madelene Håkansson

Miljöpartiet de gröna – Ockelbos enda oppositionsparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel