Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn och unga mobbas på nätet

Mobbning, trakasserier och smutskastning är vanligt förekommande på internet. Ofta är det barn och ungdomar som drabbas.
– Föräldrarna måste bli mer engagerade i barnens surfande, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsspecialist och författare till boken Skydda ditt barn på internet.

I går hölls en rad föreläsningar om säkert internetanvändande på Gävle stadsbibliotek. Initiativtagare till evenemanget var organisationen Surfa Lugnt, som består av både företag och myndigheter.

– Vi vill ge barn, ungdomar och vuxna en mental brandvägg. De ska ha en sådan kunskap om riskerna på internet att de kan undvika farorna, säger Sofia Liljerup från Surfa Lugnt.

Många barn och ungdomar utsätts för elektronisk mobbning, via mejl, SMS eller annat. Det innebär att den mobbning som tidigare slutade när skolan var slut nu kan fortsätta i hemmet. Det är genom den upplevda anonymiteten som människor beter sig illa, och är råa, menar Per Hellqvist.

– Det har utvecklats en viss jargong på internet. Det är i många forum standard att vara otrevlig, säger han.

Surfandet har krupit neråt i åldrarna. I dag har omkring hälften av femåringarna börjat använda internet.

Per Hellqvist menar att det måste till en förändring i hur föräldrarna ser på barnens internetanvändande.

– Många föräldrar tänker att internet endast är en virtuell värld och inte på riktigt. Det är dags att ta det på allvar och förklara vad som är lämpligt uppförande online. Dessutom bör man berätta om farorna för barnen, säger han.

Det kanske allvarligaste problemet är grooming. Det innebär att vuxna kontaktar minderåriga via chat, forum och liknande med sexuella motiv.

Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet från 2007 så uppger en av tio elever i årskurs 9 att de via internet fått sexuella förslag från någon de tror eller vet är vuxen.

Per Hellqvist förklarar att man bör vara mycket försiktig med vad man ger ut för information till okända. Det kan till och med vara bra att ljuga om personliga uppgifter så att andra inte vet alltför mycket om dig, menar han.