Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn och ungdomar mår allt sämre

GÄVLE
Genom att jobba aktivt tillsammans ska landstinget i Gävleborg och länets kommuner se till att hälsan hos barn och ungdomar förbättras.

Ett projekt kallat "Med gemensamma krafter" har pågått i drygt ett år och uppslagen är många, visar den uppföljning som gjorts och som presenterades vid en presskonferens i går.
- Vi har kommit igång bättre än förväntat. Men det kommer att dröja många år innan vi kan se några effekter av insatserna, säger Eva Jeppson-Eldrot, projektledare.

Mår allt sämre
Både inom landstinget och inom kommunerna finns en oro över att barn och ungdomar tycks må allt sämre psykiskt.
Problemen bottnar ofta i ogynnsamma hemförhållanden med splittrade familjer och föräldrar som är stressade eller på annat sätt inte klarar av föräldrarollen.
En gemensam styrgrupp mellan landstinget och kommunerna har bildats och deltagarna i den är överens om att bortse från revirtänkande och koncentrera sitt arbete på barnens bästa.
- Samarbete är en förutsättning för att vi ska lyckas, säger Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden i Gävle kommun.

Spåra problem tidigt
Det är mycket viktigt att spåra problem och missförhållanden tidigt, menar styrgruppen.
Arbetet inom barnhälsovården måste exempelvis utvecklas från att bara "väga och mäta" till att mer se hur föräldrar knyter an känslomässigt till sina barn, menar Eva Jeppson-Eldrot.
Familjecentraler där MVC, BVC med fler instanser samarbetar ska byggas upp i samtliga kommuner. Särskilda insatser planeras också för barn i åldersgruppen sex-tolv år.
Ungdomsmottagningarna ska ges en vidgad roll, de ska fungera som ett slags hälsocentraler för ungdomar.
Att försöka komma till rätta med köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är mycket viktigt.
- Men ännu viktigare är att vi kan hitta sätt att förebygga att barn utvecklar sådana problem att de behöver psykiatrisk hjälp, säger Eva Jeppson-Eldrot.
BJÖRN HANÉRUS