Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen fick ihop 41.000 ljuskoppar

Totalt drygt 41.000 aluminiumkoppar till värmeljus. Så mycket har tolv barn på Åmots skola lyckats samla in.

För bedriften vann de varsitt diplom, 5 000 kronor och en upplevelsedag.

Ikea har utlyst en tävling i hela Sverige. Den skola eller klass som samlar in flest värmeljuskoppar vinner. Men vinnare utses också i olika områden. Och i området som innefattar Gävleborg och Dalarna tog klass 1, 2 och 3 i Åmots skola hem segern.

Där hade de totalt tolv eleverna samlat ihop 3 465 aluminiumkoppar var i sju stora, svarta sopsäckar.

Men när Ikea i går morse kom för att gratulera, dela ut priser och bjuda på tårta, bullar och saft visste ännu inte barnen att de segrat.

Jonas Westberg och Annie Ågren representerade Ikea.

– Ni har vunnit värmeljusjakten, ni har varit bäst i vårt område, sa Annie Ågren precis när de under pompa och ståt och med fotografer i släptåg klivit in i klassrummet.

Hälften av vinstpengarna på 5 000 kronor ska gå till ett valfritt miljöprojekt medan skolan fritt får använda resterande summa.

En av segrarna heter Matilda Nyholm och är tio år. För GD avslöjar hon det vinnande konceptet.

– Jag tog med aluminiumkoppar hemifrån. Jag har också fått koppar från vänner, grannar och släkt. Jag samlade väl ihop fem-sex påsar med ljus. Vad jag skulle vilja göra för pengarna vi vunnit? Hmm, det är svårt att säga.

Läraren Maria Torvaldsen berättar att de haft en värmeljusets dag på skolan och att det inför dagen frågades vad barnen ville göra.

– Tre saker hade de på önskelistan. De ville baka muffins som såg ut som värmeljus. De ville göra figurer som såg ut som värmeljus. Och de ville äta godis.

Insamlandet av värmeljus pågick från slutet av november till 15 april. Eleverna har också grävt ur stearinet från aluminiumet och fått ihop två påsar med stearin som ska användas igen.

De har samlat värmeljus i hela bygden och från restauranger och fik i Ockelbo.

Av vissa ljus gjordes konstverk. Men några av verken förstörde också bara för att fylla på säckarna i tävlingens slutspurt.

Efter att barnen i går fått saft och tårta delades diplom ut där deltagarens namn stod, liksom siffran på exakt hur många ljus som samlades in i hela Sverige.

20 107 726, så löd siffran som stod på samtliga diplom.