Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen skadas på studsmattan

Antalet barnolyckor relaterade till studsmattor i svenska trädgårdar är fortfarande ett stort problem.

Det visar en färsk rapport från Barnolycksfallsfonden.

– Lättare skador händer hela tiden, säger Henrik Wallander på ortopedkliniken.

De stora studsmattorna som under de senaste somrarna blivit en trend i trädgården kan vara farliga. Henrik Wallander är läkaren som tar emot alla skadade barn på ortopedkliniken i Gävle.

– Det brukar hända olyckor vid säsongsstart, när nya yngre barn har fått studsmattor.

Det är dock sällan något barn blir inlagt för sådana skador. Numera tror Henrik Wallander att många uppfattat att studsmattorna är ett riskmoment.

Hans allmänna intryck säger att det är mindre tryck på ortopedkliniken nu än tidigare år. Att vårt område klarat sig med lindrigare skador tror han kan bero på skyddsnät och allmän information.

– Lättare skador händer hela tiden, men de svåra har vi klarat oss från i år, säger Henrik Wallander.

Rapporten visar att de vanligaste skadorna som uppstår på studsmattorna är armskador, följt av fotskador och nackskador. Den berättar även att olyckor oftast uppstår när flera barn hoppar samtidigt utan uppsikt, eller när någon ska kliva av studsmattan för att underlaget då plötsligt blir stumt.

Därutöver fastslår rapporten också att de skador som oftast uppstår vid studsmatteolyckor oftare leder till invaliditet än andra: främst frakturer, skador mot huvud eller nacke, korsband och knä.

Henrik Wallander berättar att alla skador varierar. När studsmatteskadorna går ner ökar istället något annat.

– Är det någonting man bör uppmärksamma lokalt i år så är det motocrossolyckorna. Det handlar om yngre killar som tränar och tävlar i höga hastigheter med hopp. De kanske inte är så många till antalet, men de ger allvarligare skador med komplicerade benbrott. Och med motorcyklar finns alltid risk för rygg- och skallskador. Där vore det bra att gå ut med en varning.

Rapporten är gjord av Barn-olycksfallsfonden, som bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Statistiken grundar sig på barnen som kom till Astrid Lindgrens barnsjukhus 2008.