Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens träning avbröts av varg i närheten - men åtgärden dissas av vargexpert

Ett 70-tal barn hade barmarksträning i Järbo inför skidsäsongen. Ledarna fick höra att en varg rörde sig en bit därifrån. Då togs beslut om att omedelbart avbryta träningen.

Händelsen utspelade sig under måndagskvällen. Ledaren Tomas Rundgren skriver så här om händelsen i ett inlägg på Facebook:

"Skall inte ge mig in i någon debatt eller ta ställning om vargens vara eller icke vara. Men när de börjar springa inne i samhället, plocka hundar framför ägarna inne på villatomterna så tycker jag de är något som blivit fel. Det är som att den har tappat rädslan för människan och man vet inte vad som händer härnäst. I Järbo har det gått så långt att detta nu påverkar den dagliga aktiviteten. I kväll var det skidträning med upp emot 70 barn när vargen helt lugnt traskar mitt på öppen gata cirka 300 meter därifrån. Vi tog snabbt beslutet att avbryta träningen och plocka in barnen med resultatet av ett gäng vettskrämda barn."

(Läs hela inlägget här ovan)

– Det var en säkerhetsåtgärd. Vi tog det säkra före det osäkra. Även om vi inte trodde att vargen skulle attackera barnen beslutade vi att avbryta träningen utomhus, säger Tomas Rundgren till Gefle Dagblad.

Enligt Inga Ängsteg, vargexpert på Grimsö Forskningsstation, var det en överdriven reaktion.

– Först vill jag säga att jag inte är insatt i det här specifika fallet. Men generellt i Sverige är vargar inte farliga för människor. Om barnen är ute i skogen och tränar i grupp och springer några kilometer så är det trots allt väldigt liten sannolikhet att de skulle angripas av en ensam varg.

Läs mer: Så skrämmer du bort vargen

Längre ner i inlägget på Facebook skriver Tomas Rundgren:

"Personligen så tror jag inte att den kommer i närheten av en stor grupp ungdomar som tränar skidor och visst det har inte förekommit några vargattacker på människor i Sverige i modern tid, men vågar ni chansa med era egna barn eller andras som ni har ansvaret för."

GD har tidigare skrivit att man på förskolan i Järbo inte låter barnen sova utomhus längre efter att en varg sprungit iväg med en hund och rört sig allt närmare skolan.

Även den här åtgärden anser Inga Ängsteg vara obefogad.

– Det finns ingen parallell mellan att vargar angriper och springer i väg med hundar och att de skulle angripa ett barn i en vagn.  För mig låter det som rätt orimligt att barnen inte kan sova utomhus. Under den förutsättningen att barnen ligger i vagnar nära skolan med människor i närheten så känns det osannolikt att vargen skulle angripa barnen.

Men hon förnekar inte att det händer att vargar går till attack mot människor.

– Vargar kan absolut angripa människor, men det är oftast i situationer som är väldigt olika de vi lever under i Sverige. Det kan vara när människor och vargar lever på en soptipp i till exempel Indien.

Hon förnekar heller inte att oskygga vargar är ett problem.

– Om en människa går mot en varg så ska vargen självklart gå undan. Vargen bör alltså vara rädd för folk. Men då krävs åtgärder som gör vargarna mera skygga. Människor ska kunna vistas i skog och mark utan att behöva vara rädd för vargen och självklart ska hundar kunna vistas på gårdsplanen intill huset.

– Ett sådant här beteende som vargen i Järbo visar kan också bero på att den är ung och oerfaren. Men oavsett så ska vi inte ha närgångna vargar som folk blir rädda för utan de bör snarast möjligt avlivas för att undvika onödiga konflikter.

Hennes recept för att få bort de oskygga vargarna är en utökad jakt.

– Vargen har i dag en gynnsam bevarandestatus och då bör man i Sverige ha förvaltningsjakt, det som också kallas licensjakt. En begränsad mängd varg kan och bör skjutas under kontrollerade former och då blir det nästan per automatik oftast så att de mest orädda vargarna blir skjutna först.

Läs även:

Kvarlevor av valpen Julie hittade - bekräftat att hon blev tagen av varg

Hundvalpen Julie togs av varg i Järbo

Ann-Sofie i tårar efter vargattacken på valpen Julie: "Hon var vår lilla älskling"

Kviga dödad av varg i Järbo

Vargen dödade kviga och sällskapshund – nu blir det skyddsjakt

Varg vid förskola oroar: Barnen får inte sova utomhus längre"