Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamilj vräks

Ingen ska behöva utsättas för det, men en barnfamilj i Gävle står i dag ändå inför ett akut vräkningshot. Klockan halv nio idag plomberar kronofogden familjens lägenhet.

– De ringde och sa att det inte fanns någon lösning, säger mamman.

Annons

När GD träffade familjen i går satt de runt köksbordet och väntade på ett besked från socialtjänsten. Men de hade redan förberett sig på att bli vräkta. På köksbordet låg beskedet från kronofogden.

Familjen hamnade i skuldfällan redan för flera år sedan. När föräldrarna separerade bodde de tre barnen kvar hos mamman, i en lägenhet de egentligen inte hade råd med.

Familjen hade redan då skulder, men har hankat sig fram i över sex år.
– Jag vet inte hur jag har klarat det, säger mamman, som har varit omväxlande sjukskriven och arbetslös.

I april i år insåg hon att det inte gick längre. Då tog hon för första gången kontakt med de sociala myndigheterna, för att få hjälp med att hitta en billigare lägenhet. Hon har försökt själv men alla hyresvärdar sa nej, eftersom hon redan hade hyresskulder.

Men de sociala myndigheterna har inte kunnat hjälpa familjen ur den fällan. De besked mamman har fått är att det är hyresskulderna som gör att hon inte kan få hjälp.

Nu har den yngsta dottern flyttat till sin pappa.
– Hon ringer varje dag och gråter och frågar när hon kan flytta hem, säger mamman.

Hon är besviken på de sociala myndigheterna, som kunde ha gjort en insats redan när hon sökte hjälp första gången. Och den 19-årige sonen är lika besviken.
– De har bara försökt att få det till att mamma är boven i dramat, säger han.
Nu kämpar han med sitt sista år i gymnasiet, och vill satsa allt på skolan. Men familjens situation plågar också honom.
– Jag har aldrig mått psykiskt dåligt. Nu har jag svårt att sova om nätterna.

Socialtjänsten tycker att även den 15-åriga dottern ska flytta till hennes pappa, men hon vill inte eftersom de inte har någon bra kontakt. Även om familjen blir hemlös vill hon stanna med sin mamma och sin äldre bror.

När GD besökte familjen i går hade de packat en nödlåda med mediciner och andra nödvändiga saker. Resten lämnar de i lägenheten.

I går eftermiddag meddelade socialtjänsten att de inte kan hitta någon lösning före klockan nio idag. Mamman och sonen har bestämt sig för att stanna i lägenheten tills kronofogden kommer, men dottern sover över hos en släkting. Dramatiken när vräkningen verkställs vill inte mamman att hon ska få uppleva.
– Jag känner mig som världens dåligaste mamma, fast jag tycker att jag har gjort allt jag kunnat.
– Men mina barn har inte gjort något för att förtjäna det här.

När GD träffade familjen i går hoppades de fortfarande på en lösning. På eftermiddagen kom beskedet att socialtjänsten inte hittat någon utväg.