Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljen vill flytta på grund av trakasserier

En familj i Gävle kommun har vid återkommande tillfällen blivit störda och trakasserade av en annan hyresgäst i området. Med sparkar och tillhyggen har han redan fått en familj i huset att flytta.
– Vi vill inte vara hemma längre, säger Nina.

Nina, Magnus och deras lilla dotter har bott i sin hyresrätt i snart två år. Det har emellanåt varit stökigt i området men allt eskalerade i somras. En ung man som bor i området har vid upprepade tillfällen gått in i deras trappuppgång, där han sparkat på dörrar och krossat fönster.

– Vi vill härifrån och letar aktivt efter en ny lägenhet, men det går inte, berättar Nina när GD besöker familjen.

Eftersom både Nina och Magnus uppfattar det som att den unge mannen har drogproblem och är mycket hotfull så har de inte försökt prata med honom. Den senaste incidenten var i november då han kom till deras lägenhet med ett knogjärn och sparkade på dörren en lång stund.

– Vår lilla dotter har blivit jätterädd. Förr var hon glad och sprang till dörren när det ringde på, men nu vågar hon inte, fortsätter Nina.

Nina och Magnus ringde vid tillfället i november till polisen, men enligt dem fick mannen bara en tillsägelse. Gavlegårdarna, som äger fastigheterna, har inte heller kunnat hjälpa familjen, trots att problemen varit återkommande.

– Varför händer inget? Vi får ingen hjälp från Gavlegårdarna och polisen måste göra mer än att bara säga åt någon som begår brott.

Nu vet inte familjen vem de ska vända sig till och de upplever situationen som hopplös.

– Helgerna är värst, då kan det hålla på hela nätterna, säger Nina.

En annan person som bor i området bekräftar att det är just huset som Nina och Magnus bor i som har stora problem. Men enligt Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävleborg, är det svårt för polisen att göra någonting åt situationen.

– Sådana här fall faller ofta på bevisning. Vi kan inte gripa någon om det är ord mot ord, säger han.

I fall som det här krävs det oftast ett oberoende vittne. Polisen får inte gripa någon utan anhållningsskäl, även om de kan besluta att ta med en person till förhör om personen befinner sig i anslutning till brottsplatsen

– Poliserna i det här fallet måste ha bedömt att det inte fanns skäl att gripa personen, säger han.

Niclas Lind, förvaltningschef på Gavlegårdarna, konstaterar att de bara kan ingripa mot den störande personen om den har ett hyreskontrakt i samma uppgång.

– Om det kan kopplas till en viss lägenhet. Då kan vi agera utifrån att man bryter mot hyresavtalet. Några andra verktyg har inte vi, säger han.

Han råder hyresgästerna att kontakta trygghetsjouren för att få hjälp att säkra bevis.

– Jouren kan bekräfta. Annars står ord mot ord. Då är det oerhört svårt för oss att agera, säger han och beklagar hyresgästernas situation.

– Det är oerhört olyckligt att man ska känna sig otrygg.

Magnus och Nina heter egentligen någonting annat.