Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljer tvingas bo i Gavlegårdarnas gamla huvudkontor – kommunen hittar ingen annan lösning

Sedan årsskiftet bor barnfamiljer med uppehållstillstånd i Gavlegårdarnas gamla huvudkontor i Gävle. Lösningen var tänkt som tillfällig, men bostadsbristen gör att kommunen inte ser någon annan utväg.

Annons

Totalt rör det sig om ett 90-tal personer, varav hälften är minderåriga, som bor i den gamla kontorsbyggnaden i Hemsta.

– De bor i små rum där vi har ställt in våningssängar, bord och stolar. Sedan finns det tillgång till ett antal gemensamma toaletter, duschar och en enkel köksmiljö, berättar Wolther Planck, flyktingsamordnare på Gävle kommuns socialtjänst.

Från början var det tänkt att byggnaden skulle användas tillfälligt för ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer: Nytt boende för flyktingbarn öppnas i Hemsta

Men när flyktingströmmarna till Sverige minskade fanns inte längre samma behov.

I stället används den gamla kontorsbyggnaden nu alltså för barnfamiljer som har fått uppehållstillstånd i Sverige och där kommunen är skyldig att ordna fram en bostad.

Under asyltiden ordnar många boende på egen hand, hos släkt eller vänner. I vissa lägenheter i Gävle bor det 10-15 personer, enligt Wolther Planck. Men relativt ofta dyker det upp bostadslösa barnfamiljer i socialtjänstens reception. De kan ha bott hos en bekant som inte längre har plats hemma.

Under perioder har kommunen löst det genom att inhysa barnfamiljerna på hotell eller i rivningslägenheter. Men de lösningarna räcker inte längre till. Gavlegårdarnas gamla huvudkontor var tänkt som ett tillfälligt akutboende, men nu har det gått mer än ett halvår och kommunen ser ingen annan utväg.

Problematiken diskuterades politiskt i Gävles kommunstyrelse på tisdagen.

– Vi är inte stolta över boendelösningen i Hemsta, men det är en akut situation, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M.

Kommunen har som målsättning att bygga 500 nya bostäder per år i Gävle.

Läs mer: Här byggs för 100 000 Gävlebor – följ alla byggen via vår klickbara karta

Under mötet på tisdagen tog politikerna också beslut om att höja den så kallade hyresnormen, alltså taket som reglerar vad som anses vara en skälig hyra för den som ansöker om bostadsbidrag hos socialtjänsten. Det ska öka möjligheterna för personer som lever på försörjningsstöd (tidigare socialbidrag), har en övergångslägenhet (där socialtjänsten står för hyreskontraktet) eller får etableringsersättning att få en bostad. Etableringsersättning betalas ut till nyanlända som har en etableringsplan hos arbetsförmedlingen.

– Om lägenheterna får kosta lite mer blir fler bostäder aktuella. Det gör det lite lättare, säger Inger Källgren Sawela.

Hon hoppas att det ska bidra till att minska segregationen på bostadsmarknaden och att kommunen på sikt kommer ur den tillfälliga boendelösningen i Hemsta.

SD reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut med argumentet att det är kostnadsdrivande och riskerar att minska tillgången till bostäder på den öppna marknaden.

Även kommunfullmäktige måste godkänna beslutet innan det börjar gälla den 1 oktober.

Annons