Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnsexturismen

Annons

Svenska män har återkommit från utländska turistorter och beklagat att de varit där eftersom de tvingats konstatera att sexturister skämt ut män över huvud taget. Sexgalningar och pedofiler rekryteras från många länder och alla är lika vedervärdiga.

Det värsta är naturligtvis att sexturisterna utnyttjar fattiga och försvarslösa. Barnsexturisterna kan dessutom räkna med att gå fria. Rättsväsendet fungerar inte vid barnsexbrott begångna utomlands. Alf Svensson och Pierre Schori, båda tidigare biståndsministrar, har enat sig över partigränserna och konstaterar att svenskar som begår brott utomlands är ett svenskt problem och att de ska identifieras och lagföras.

Varken regering eller opposition har tagit frågan på allvar, hävdar de båda.

Sexturismen som helhet är en bedrövlig historia och barnsexturismen alldeles särskilt. Det är svårt att föreställa sig att män som uppfostrats i svensk miljö som vuxna kan förfalla på detta sätt men faktum är att det sker. Och då är det ett svenskt problem.

Men Sverige tar alltså inte tag i detta och vi medverkar därmed passivt till sexutnyttjandet. I juni år kom FN:s barnrättskommission med sina rekommendationer och uttryckte bland annat sin oro över den obefintliga informationen om svenska förövare utomlands samt uppmanade regeringen att öka samarbetet mot barnsexturism.

Svensson och Schori menar också att det behövs en samordning över departementen för detta. De ger beröm till socialminister Göran Hägglund för att han självmant tagit på sig det ansvaret som bygger på hans personliga engagemang. Det behövs dock en formaliserad samordning annars finns det risk att arbetet avstannar om Hägglund avgår från sin ministerpost.

Det är klent av Sverige att inte kunna agera mot sina medborgare som begår brott mot barn, också utomlands. All politik bör präglas av ett rättighetsperspektiv där barn, inte minst enligt FN:s barnkonvention, har rätt till skydd mot exploatering i sexhandeln. Detta ställer självfallet krav på åtgärder mot köparna och svenskar som begår övergrepp utomlands är ett svenskt problem. Fler utlandsstationerade polissambandsmän på svenska ambassader är en möjlig dellösning.

I november fyller FN:s barnkonvention 20 år. För att Sverige ska leva upp till konventionens åtaganden måste situationen förändras, anser Alf Svensson och Pierre Schori: ”Enligt barnkonventionen ska länderna vidta alla lämpliga nationella, bilaterala och multilaterala åtgärder för att förhindra att barn utnyttjas i sexhandel”.

Det är val nästa år! Det är allas vårt ansvar att debatten om detta tas upp.