Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barntimme på gott och ont

GÄVLE Småbarnstimmen har gett landstinget i Gävleborg positiv uppmärksamhet ute i landet. Men den har varit svår att hantera praktiskt i sjukvården.

Annons
Erfarenheterna av småbarnstimmen - reformen som gett småbarnsföräldrar i landstinget rätt till kortare arbetstid - är blandade.
Vid länssjukhuset i Gävle har cirka 300 av de totalt 2 600 anställda utnyttjat förmånen. För dessa har reformen naturligtvis varit välkommen. De har kunnat vara lediga mer och tillbringa mer tid med sina barn.

Men övriga är inte lika positiva.
- Det är ju en reform som bara kunnat utnyttjas av en tiondel av personalstyrkan. Vi har en hög medelålder och många tycker att det är fel grupp som prioriterats, säger Lisa Björnström, personalchef vid länssjukhuset.
Småbarnsföräldrar omfattas redan av en generös föräldraförsäkring. Det hade varit bättre att ge äldre och utslitna anställda en ledighetsförmån, tycker vissa.

Rent praktiskt har det varit svårt att hantera förmånen. I en organisation som är igång dygnet runt och där arbetstider och arbetssätt varierar kraftigt mellan olika anställda är det inte lätt att få en ledighetsreform av det här slaget att passa in.
Lisa Björnström vill dock framhålla att tanken med småbarnstimmen var god. Den har bidragit till att bilden av landstinget i Gävleborg blivit mer positiv.
- Vi har märkt när vi har varit på mässor och liknande ute i landet att folk uppmärksammat småbarnstimmen. Man har sett Gävleborg som en föregångare, säger hon.
Om några år kommer landstinget att behöva nyrekrytera i stor omfattning och i det perspektivet är det synd att småbarnstimmen försvinner, menar Lisa Björnsröm.

Beslut om avskaffande av småbarnstimmen kommer att fattas av landstingsfullmäktige i februari nästa år. Det betyder inte att förmånen försvinner över en natt. Redan ingångna ledighetsavtal med enskilda anställda gäller avtalsperioden ut. Därmed dröjer det också innan den tänkta besparingen på 40 miljoner kronor kan kammas hem i sin helhet.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se