Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barro räddade livet på 70-åring

Efter två timmars arbete fick Per Nyberg äntligen höra Barro skälla.

– Det var en skön känsla. Då visste jag att han hade hittat mannen.

Scenariot var egentligen helt osannolikt. Mannen som försvann från ett demensboende i Sätra på fredagskvällen ansågs knappt kunna gå utan rollator.

Ändå lyckades han ta sig en kilometer in i skogen innan han fastnade och blev stående med vatten upp till knäna.

– Utan en hund hade vi nog inte hittat mannen den natten, säger hundföraren Per Nyberg.

Han och Barro har jobbat och levt ihop i tre år och känner varandra väl. När de kallades till Sätra i fredags följde de en inövad rutin.

– När jag tar fram söktäcket och munkorgen vet Barro precis vad han ska göra. För honom är det en lek, säger Per Nyberg.

De började slå cirklar runt platsen där mannen sågs senast och Barro vädrade i vinden. Efter en stund fick han vittring och sprang in i skogen.

Per Nyberg följde efter men började efter ett antal 100 meter tveka på att Barro hade fått upp rätt spår: Hade mannen verkligen kunnat gå så långt i skogsterräng?

– Men då hör jag att han skäller vilket betyder att han har hittat någonting. När jag kommer fram ser jag att mannen lever även om han är svag och nedkyld, säger Per Nyberg.

Hos Gävlepolisen finns tre hundpatruller plus en sökhund. Alla tränas regelbundet för att behålla sina förmågor.

Barro är multikompetent – han sniffar rätt på knark, hittar spår vid brottsplatser, skyddar poliser eller söker rätt på människor som gått vilse. Men rädda liv har han inte gjort förut.

– Så egentligen behöver han inte uträtta någonting mer i sin karriär. Det finns ingenting som är viktigare.

Fick han någon extra belöning?

– Ja. Ett grisöra.