Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst att bo i Sandviken

Sandviken är bra på pappaledighet, flyktingmottagande och kultur och fritid.
Men mindre bra sett till arbetslösheten och andelen gymnasiebehöriga elever.
Det framgår av tidningen Fokus granskning av var i Sverige det är bäst att bo. Samtliga Gästrikekommuner och Älvkarleby hamnar långt ner på listan.

Med hjälp av 30 olika kriterier har tidningen Fokus för fjärde året i rad rankat Sveriges alla 290 kommuner. Målsättningen har varit att ta reda på var det är bäst att bo.

För att komma fram till svaret har Fokus bland annat tittat på hur mycket pengar kommunerna lägger ner på skola, kultur och fritid, hur hög skattesatsen och nettoförmögenheten är, hur många som skiljer sig, hur många brott som begås och hur högt valdeltagandet är.

Slutsatsen blir att Danderyd i Stockholm är den absolut bästa kommunen att bo i.

Där är skattesatsen låg, folk har mycket pengar, eleverna blir behöriga till gymnasiet och andelen lågutbildade är låg.

Sämre är det att bo i värmländska Munkfors som hamnar sist i Fokus rankning, bland annat sett till arbetslösheten och nettoförmögenheten.

Sandviken har backat fem placeringar sedan förra året. Jämfört med andra kommuner har Sandviken en hög andel socialbidragstagare.

Arbetslösheten är hög och det föds få barn. Det är också många skilsmässor i Sandviken.

Däremot är kommunen en av de bättre när det gäller att satsa pengar på skolan. Och när det kommer till utgifter för kultur och fritid så tillhör kommunen topp 30.

Gävle klättrar två placeringar, men får inga bra betyg när det gäller arbetslöshet, anmälda brott och andelen gymnasiebehöriga elever. Något bättre är resultaten för sjukskrivningar, inflyttning samt utgifter för kultur och fritid.

Hofors backar rejält, med 44 placeringar, sedan förra året. Precis som i Sandviken är arbetslösheten och andelen socialbidragstagare hög. Få personer röstar när det är val och andelen alkoholrelaterade dödsfall är hög. Däremot satsar Hofors ännu mer pengar än Sandviken på skolan och sjukskrivningarna är få.

Även Ockelbo backar, men får bra betyg när det gäller exempelvis taxeringsvärden på småhus och personaltätheten inom förskolan.

Älvkarleby ligger sämst till bland de fem kommunerna med en dålig personaltäthet inom skolan, många skilsmässor och en låg nettoförmögenhet.