Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bästa Alice, kom och besök oss på GD" – chefredaktören bjuder in kulturministern på Instagram

Hundratals journalister bort i Mittmedia och färre utgivningsdagar avslöjade DN förra veckan, en bild som Mittmedias ledning inte håller med om. Men läget för den lokala journalistiken är pressat. Nu bjuder GD:s chefredaktör Anna Gullberg in kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till redaktionen.

Annons

Dagens Nyheters artikel från förra veckan som handlar om att Gefle Dagblads ägare Mittmedia skulle planera en dramatisk neddragning av verksamheten med färre utgivningsdagar på sina papperstidningar och radikalt minskade redaktioner har väckt mycket uppmärksamhet.

– Det här är oerhört oroväckande. Men det var som sagt inte nytt för mig att medierna i stort, och lokalmedia specifikt, står vid kanten av ett stup, sa Alice Bah Kuhnke till DN.

Läs mer: Uppgifter i DN om att tre av fyra journalister försvinner i Mittmedia: "Saknar substans"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke ser allvarligt på situationen för de svenska medierna och säger att regeringen arbetar med frågan och att hon väntar på att ta emot Anette Novaks medieutredning.

– Det är en utveckling på ett starkt sluttande plan, och vi måste hantera detta för att säkra vårt demokratiska styrelseskick, säger hon.

Under måndagen publicerade DN ett öppet brev från Mittmedias AB:s styrelseordförande Jan Friedman till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Vi vill inte att du skall fortsatt skall ligga sömnlös om natten. Vi som är något närmare verksamheten väljer att inte uttrycka oss lika drastiskt, men ditt engagemang och insikt ger respekt när du nu ställer lokalpressens framtidsutmaningar på sin spets, skriver Friedman som har flera förslag på vad kulturministern faktiskt kan jobba för.

Han föreslår att man på lokal nivå skulle kunna öka samarbetet mellan privata och statliga mediebolag genom att låta medieföretagen utföra uppdrag som regionala och lokala public service-bolag har i dag. Han anser också att reklamskatten, en skatt på enbart trycka mediers annonsintäkter, bör avskaffas snarast. Dessutom måste det till ett förändrat och moderniserat presstöd inriktat exempelvis på digitala satsningar liksom en förändring i kravet på återbetalning av tryckerimomsen som han anser vara det enskilt största hotet mot den svenska lokaltidningsbranschen.

Läs mer: Öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke

GD:s chefredaktör Anna Gullberg vill att kulturministern kommer på ett besök – och har därför bjudit in henne till redaktionen via Instagram.

– Jag har länge tänkt bjuda in Alice Bah Kuhnke till oss. Men igår gick det inte att skjuta upp längre. DN:s kulturchef Björn Wiman skrev en längre text om Gefle Dagblad och Mittmedia, och situationen för medier. Han uppmanade kulturministern att logga ur instagram och engagera sig i frågan. Det hoppas jag verkligen att hon gör. Men jag tycker att det är bra att hon finns på Insta, och söker en ny dialog. De digitala kanalerna är framtiden, det är i stor utsträckning finansieringsmodellen som är utmaningen.

Wiman menar att DN:s avslöjande om Mittmedias framtidsplaner visar på allvaret i situationen för medierna och att politikerna knappast har råd att inte agera.

– Gefle Dagblad är bara ett exempel bland många på vad en lokaltidning betyder – den inte bara skildrar utan är även med och skapar sin stad och sitt bevakningsområde, skriver han.

Gullberg:

– Kulturministern har hela veckan signalerat att hon är bekymrad över mediesituationen i landet. Det här är ett gyllene tillfälle för henne att uppdatera sig om läget, direkt och på plats iverkligheten, utanför tv-sofforna och tyckarna. Den som vill veta hur det ligger till gör bäst att gå till förstahandskällan. Vi vet hur verkligheten ser ut för journalistiken idag, och hur den påverkar läsarna och i förlängningen demokratin, och välkomnar Alice Bah Kuhnke att se hur det fungerar i Gävle, säger Anna Gullberg.

Så här skriver Anna Gullberg till Alice Bah Kuhnke:

"Bästa @alicebahkuhnke det gläder mig att du har ett stort intresse och engagemang för lokaljournalistiken och behovet av en granskande kvalitetsjournalistik. Fria oberoende medier som Gefle Dagblad och andra lokaltidningar runt om i Sverige är viktiga för demokratin. Vi som upprätthåller den lokala bevakningen i en stor del av landet ser gärna att du får en fördjupad insikt i de utmaningar vi står inför, och också en rättvis bild av hur vi arbetar med den lokala journalistiken. Därför vore jag hemskt glad om du ville besöka oss på Gefle Dagblad så att jag och mina medarbetare kan visa dig den stora demokratifrågan i praktiken. Mittmedias vd Per Bowallius vill också få chansen att berätta mer för dig om de utmaningar och lösningar vi funderar på, i en ödestid för branschen. Välkommen när som helst, men gärna så snart du kan, för det är bråttom. Vänligen, Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad, Mittmedia"

Läs mer: Mittmedias huvudägare: Vi ger ut papperstidningar om tio år också