Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa cityfisket i Sverige

Maken till så bra gösfiske som det varit i Gavleån de senaste veckorna är nog svårt att uppbringa. Vi kan utan att förhäva oss påstå att Gävle har ett av landets bästa gösfiskevatten.

Det är framförallt från Rådmansbron ner till Islandsbron som fisket efter gös sker. Gösen jagar i skydd av mörkret. Därför är det nu efter klockan tio på kvällen som fisket är som bäst.

Tänk att en så kort del av ån kan leverera så mycket fisk. Området det fiskas inom är knappt två hektar stort. Produktionen av fisk i ett vatten av den storleken är inte mer än 40 kilo per år. Men här pratar vi om ett fiske som kan skörda den mängden fisk på en dag. Förklaringen ligger så klart i att det hela tiden kommer in fisk från Gävlebukten. Fisken växer upp utanför ån, men besöker Gavleån periodvis för att själv leka eller för att jaga andra fiskar som är där för att leka.

Man kan ju undra hur det såg ut innan kraftverken byggdes i Gavleån. Gick alla dessa arter då vidare upp mot Hagaström, Valbo och så vidare? Tänk vilken produktion av yngel det måste ha varit i så fall, av alla arter.

Gavleåns gösbestånd har utvecklats mycket positivt de senaste åren. Vad beror det på? Vi är så vana att det går åt andra hållet, att fiskbestånden minskar. Gösen i Gavleån är ett undantag.

Vi försöker ständigt klura ut lösningar på vad som måste göras för att stärka dessa bestånd. Det kan ju därför vara lärorikt att nu även försöka förstå hur ett bestånd plötsligt på egen hand kan öka så kraftigt.

Några hävdar att den ökning av gösbeståndet som skett i Gavleån härstammar från de utsättningar av gösyngel som gjordes i ån under några år på 90-talet. En helt annan förklaring kan vara att det inte varit för kallt i vattnet när ynglen kläckts de senaste åren. Låg temperatur innebär att ynglet får det för svårt att finna föda i livet första skede. En varm vår ger en stark årsklass av gös.

Nu när vi har ett starkt bestånd av gös så har vi chansen att lära oss mer om arten. Vi kan exempelvis individmärka gös som fångas och återutsätts. Med hjälp av återfångsterna får vi kunskap om gösens beteende.

Genetiskt då, skiljer sig gösbeståndet i nedre Gavleån från bestånden i Storsjön och Dalälven? Det finns många intressanta frågor som söker sitt svar. Vilka kan vara med och räta ut frågetecknen? Några studenter kanske?

Fisket i Gavleån var som allra bäst när vattenföringen var hög. Nu är vårfloden slut. Vattenföringen är i stället mycket låg. Vattnet i ån ser nästan ut att stå stilla, och då lockas naturligtvis inte lika mycket fisk upp i ån. Nu behövs det regn, mycket regn. Kommer det så pass mycket nederbörd att vattenföringen ökar så blir fisket säkert på topp igen.

Det goda fisket lockar även till sig en del avarter av fiske. Du läste säkert artikeln förra veckan om det otillåtna fisket i Gavleån. Visst är det bedrövligt.

Gavleån har i dagens läge åtta fiskevärdar. Att vara fiskevärd, eller fisketillsynsman som de egentligen är, kan inte alltid vara så roligt. Visserligen blir det en hel del småtrevligt fiskesnack längs ån (nästan alla är ju trots allt där för att få uppleva ett bra fiske och förstår att fisket faktiskt måste förvaltas på ett bra sätt för att bibehållas) men de som är av uppfattningen att fiskereglerna inte gäller dem måste ta mycket energi.

Fiskereglerna är enkla. Du måste ha fiskekort, som är gratis. Max två gösar får behållas och minimimåttet är 45 centimeter. Verkligheten är dock inte så enkel. De som inte följer begränsningarna har sina strategier klara från början. En vanlig variant är att absolut inte ha förstått att det finns några regler. Andra har bilen parkerad i närheten och smyger iväg med gös efter gös till bagageluckan.

Till råga på allt ägnar sig några fiskare åt att sälja av gös från Gavleån till uppköpare och restauranger.

Att sälja två tillåtna gösar är inte intressant. De som säljer har definitivt fångat fler än så. Det finns de som tagit reda på allt de kunnat, även gösar som är för små. I många fall har det då handlat om säckvis med gös.

Det är bara att tacka och ta emot att vi nu har våra fiskevärdar. De gör verkligen stor nytta. Och du, får du kännedom om någon som säljer gös från Gavleån så är numret till polisens tipstelefon 114 14. Såväl säljare som köpare gör sig skyldiga till brott.

Att sätta en fångstbegränsning på två gösar per dag var ett mycket bra initiativ. Gös finns det i Gavleån åtminstone från april till november. Det vill säga så länge det finns mycket bytesfisk i ån. Ett nästa steg i förvaltningen kan bli att freda gösen under dess egen lekperiod på våren, åtminstone i en del av ån.

För tredje året i rad kan 7 000 barn upp till 13 år prova på sportfiske kostnadsfritt under hela sommaren. I fiskebutiker över hela landet kan barn låna fiskeutrustning och få en fiskehandbok, en fiskefilm och ett fiskekort som gäller i mer än 1 000 vatten i Sverige. Den enda motprestation som krävs är 100 kronor i deposition.

En färsk studie visar att många barn är fiskeintresserade men att de inte får möjlighet att fiska så ofta som de vill. Fisketillfällena begränsas ofta av brist på tid, kunskap och utrustning.

Projektet ”Upp till 13” är ett samarbete mellan Abu Garcia, Sveaskog, Sportfiskarna samt sportfiskebutiker i hela landet.

– Fiske är roligt och när man upplever och brukar naturen genom exempelvis sportfiske lär man sig förstå värdet av att skydda miljön. Ett aktivt friluftsliv får dessutom både barn och vuxna att må bra, menar Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Här i Gästrikland hittar du detta erbjudande hos Berras Sportfiske i Gävle, Gävle Fiskredskap och Sportimport i Sandviken.

På Föreningarnas dag i söndags i Boulognerskogen representerades fisket av SFK Sågkroken från Norrsundet. Sågkroken är troligen den för närvarande mest livaktiga fiskeföreningen i Gästrikland. Framförallt satsar de på att ordna fiskeaktiviteter för ungdomar.

En speciell fisketävling för ungdomar anordnas av SFK Sågkroken på lördag. Alla som vill vara med är välkomna. Samling vid Skepparkåken i Norrsundets hamn klockan 10.30. Fisket pågår i fyra timmar med avbrott för fika.

Mer information hittar du på www.sfksagkroken.se.

BERNT MOBERG