Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa diabetesvården i landet

Länets diabetesmottagningar får bäst betyg i landet för sin vård. Per Johansson tycker att han har fått ett nytt liv sedan han började som patient i Gävle.

Annons

Varje år sammanställer nationella diabetesregistret statistik från landets sjukhus och hälsocentraler. Utifrån hur patienternas blodsocker, blodfetter, blodtryck, njurar, fötter och rökvanor ser ut får landstingen poäng.

I år toppar diabetesmottagningarna i Gävle, Sandviken och Söderhamn listan, med sammanlagt bäst värden hos patienterna. Hälsocentralerna hamnar på mitten i statistiken och totalt sett ger det landtinget en delad förstaplats tillsammans med landstinget i Östergötland.
- Det är lite roligt, säger Lena Stjerngren, läkare på diabetesmottagningen i Gävle.
Hon säger att det är ett resultat av ett målmedvetet arbete, där de vill ge patienten tid att ställa frågor och få sin sjukdom förklarad för sig.

Per Johansson hade tid i dag på diabetesmottangingen på Gävle sjukhus för att få en ny blodtrycksmätare. Han har gått i Gävle i två år efter 17 år i Helsingborg och tycker att den hjälp han fått här har förändrat hans liv. Han fick en ny sorts insulin och har tack vare det kunnat börja motionera och gått ner 16 kilo.
- Sen jag fick nytt insulin har det öppnat sig en ny värld.