Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa säljare två år i rad

Malin Hagberg är Svensk Fastighetsförmedlings bästa bostadsrättsmäklare. Vi försökte ta reda på hemligheten bakom framgången.

Annons

Malin Hagberg tar emot i Svensk Fastighetsförmedlings kontor på Nygatan. Ett öppet kontorslandskap, där Malin har sitt skrivbord längst in i ett hörn. På väggen hänger utmärkelserna: årets säljare av bostadsrätter 2014 och 2013. Det märks att hon är van att tas med många olika typer av människor och att skapa förtroende. Man känner sig sedd av Malin, inte minst genom den intensiva ögonkontakten. Nästan direkt frågar hon hur jag själv bor och om jag inte skulle satsa på att köpa bostadsrätt i stället för att hyra.

Nyligen belönades Malin Hagberg med titeln årets säljare av bostadsrätter inom kedjan Svensk Fastighetsförmedling, för andra året i rad. 800 kollegor fick se henne ta emot ­diplom och medalj i Blå hallen i Stockholm, där Nobelprisfesten hålls. 131 bostadsrätter sålde Malin under 2014. Ungefär en varannan arbetsdag. Men som hon påpekar är alla dagar arbetsdagar för en mäklare. På tio-i-topp-listan återfanns två kolleger från Gävlekontoret: Eva Erkers Löfstrand på tredjeplats och Linus Lindqvist på femte.

I likhet med alla mäklare har Malin Hagberg ingen fast lön, utan provision, det är du säljer, som sätter lönen. Svensk Fastighetsförmedling i Gävle har ett eget system som gör att Malin inte tjänar mest, fast hon sålt mest. I stället läggs alla kontorets mäklares provisioner i en pott, som sedan fördelas lika. Månadslönen avgörs av hur den gemensamma insatsen sett ut varje månad.

– Vi jobbar väldigt effektivt och har trogna kunder som återkommer. Vi är ett starkt team, är hennes förklaring.

Malin Hagberg är uppvuxen i Bomhus där hon även bor nu och har sin närmaste släkt på tryggt avstånd. Hon kom in i branschen 1989, som mäklarassistent. Det innebär i princip att göra allt det administrativa en mäklare gör. 1998 tog hon steget att bli bostadsrättsmäklare. Företaget såg precis som många andra aktörer på marknaden att det fanns en ökad efterfrågan på bostadsrätter.

Hon har alltid bott i Gävle och kommer så fortsätta göra. Barnen och maken är vana vid att det inte går att ta en tur på stan utan att hon blir stoppad flera gånger av kunder. Hon har gjort till sitt signum att alltid försöka komma ihåg namnet på folk. Och där någonstans anas förklaringen till att hon lyckas sälja så bra.

– Min gamla chef Mats sa att det är bättre att vara älskad av 98 procent och hatad av två, än ett mellanläge på 50/50. För det går inte att bli älskad av alla, även om jag alltid gör så gott jag kan.

Jag försöker komma fram till om Malin har några knep för att vara så effektiv, men det visar sig vara något som ”mest blir”. Malin gillar inte att sitta still. Hon skjuter aldrig upp. Bakgrunden som en av Norrlands bästa bordtennisspelare spelar också in i framgången. Tävlingstänket är alltid på. Nu är hon inne på sitt artonde år som bostadsrättsmäklare.

– Jag har fått mycket livserfarenhet. Nu kan jag sätta mig in i situationer, tolka människor i olika skeden av livet på ett annat sätt än förr.