Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Båten borta om några månader"

GÄVLE
I går kväll fick Gefle Dagblad kontakt med Laines ägare Per Landin, hemmahörande i Stockholm men enligt uppgift på resande fot i Italien. Han kände inte till någon med motiv att utföra dådet, som kan vara riktat mot honom personligen.

- Nej, jag har ingen aning, säger han.
På frågan när Laines missprydande siluett kan vara borta från Gavleån anger Landin en tidpunkt några månader bort.
- Den ska skrotas till pråm. Det ska vara klart till jul, säger Per Landin.
När Per Landin bad om tillstånd att få lägga till med Laine i Nyhamn ska förfrågan ha gällt en kortare tid. Det tillstånd han fick av tekniska kontoret att ankra var också tillfälligt.

Fem ryska pråmar
Det fanns ett förbud mot att utföra arbeten på båten, men Gefle Dagblad kunde berätta att rivningsarbetet pågick dygnet runt. Bland andra Åke Åberg såg ljussken från skärbrännare när misstänkt svart arbetskraft, som visade sig vara lettiska män, levde under miserabla förhållanden i Laines innandömen.
Per Landin har gjort sig känd för att orsaka hamnmyndigheter huvudbry i Mariehamn på Åland och Österåker i Roslagen, där fem ryska lastpråmar figurerade. Att det går att göra någon större vinst på pråmverksamheten verkar osannolikt, men Per Landin tänker sig att göra vinst även på Laine.
- Det kan bli okej, säger han.

På drift även i juni
Den 21 juni gjordes ett attentat liknande det som under gårdagen drabbade Laine.
Någon eller några lossade trossen som förtöjde lastpråmen Betty.
Pråmen kom på drift och vred sig 270 grader. Den gled mot Gävle varvs område, stötte till en trålare med ett tonnage om 200 ton och träffade en pir som troddes ha fått permanenta skador i konstruktionen.
Medan polisen i går rubricerade det misstänkta attentatet mot Laine som skadegörelse, nöjde man sig med misstanke för egenmäktigt förfarande i Bettys fall.
Polisen utesluter inte att den nu aktuella misstanken om skadegörelse på Laine kvalificeras, och då möjligen till framkallande av fara för annan, ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan.

MATS HEDSTRÖM