Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtfolket gör sig redo för sommaren

GÄVLEMed värmepistolen i ena handen och skrapan i den andra är Susanne Virsøe uppflugen på en stege som står lutad mot en träbåt.

Hon sneglar över axeln mot plastbåtarna runtomkring som väntar på att få vatten under skrovet.
- De har det lättare, de kan komma hit dagen innan sjösättning. Men jag tycker det är mysigt att packa matsäck och åka ut hit. Jobba lite, fika lite, säger hon.
Exakt hur mycket tid hon och Göran Westling lagt ner på att få träbåten i ordning vet det inte. Hundra timmar? Kanske mer.

Skrovet målas och lappas
Den gamla lacken måste bort innan träet kan fernissas. På vissa ställen ska mahognyskrovet lappas ihop med nyinköpta bitar innan Tore Holms-byggda Capri cabinen åker i sjön.
- Om ett par veckor kan vi nog sjösätta. I dag ska vi bara lyfta över båten på trailern så klarar vi av resten själva, säger Göran Westling.
I går fick den inhyrda lyftkranen visa musklerna när den hjälpte medlemmarna i Gefle Segelsällskaps att få sina båtar i sjön.
Hamnkapten Kjell Hurtig höll ett vakande öga på arbetet vid Huseliiharen.
- Eftersom segelbåtar har bly i kölen är de generellt betydligt tyngre än motorbåtarna. Tyngst idag är nog segelbåten Scampi som väger fyra och ett halvt ton, säger han.
ERIK WIKSTRÖM