Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtjakt med bil genom stan

GÄVLE
Två 20-åriga män körde i vansinnesfart genom centrala Gävle. I en korsning föll den båt de stulit av släpet och rammade nästan en bilist.

Annons
Först efter en biljakt som slutade i grusgropen i Trödje kunde den ene mannen gripas, men föraren lyckades fly.
Det var på tisdagskvällen som en båttrailer stals från en firma i Överhärde mellan Valbo och Forsbacka.
När ägaren vid 22-tiden upptäckte att trailern saknades satte han sig i bilen för att leta. Otroligt nog hittade han släpet inne i Gävle vid 02.30-tiden på natten. Två 20-åriga män höll på att lasta en gul motorbåt på släpet på Baggavarvets område.

Mot rött
Ägaren av trailern vände genast bilen mot polishuset i Gävle och två polispatruller fick kontakt med den röda Audi 20-åringarna färdades i.
De misstänkta tjuvarna for i hög fart söderut på Tredje Tvärgatan och svängde sedan västerut in på Kaserngatan. Vid korsningen till Södra Kungsvägen ignorerade man rött ljus.
När föraren vek av till höger in på Parkvägen var farten så hög att den flera meter långa motorbåten föll av och rutschade iväg på asfalten.
En förbipasserande bilist undgick enligt tillgängliga uppgifter med nöd och näppe att träffas.
Föraren och hans passagerare var fast beslutna att inte låta sig gripas - när polispatrullerna försökte lägga sig så att de fick stopp på ekipaget valde föraren att preja poliserna.

Vid långtradare
Jakten körde i hög fart via Västra vägen och riksväg 80 upp på E4:a i norrgående riktning. Männen lyckades hindra poliserna från att köra om genom att lägga sig till vänster om en långtradare så att bägge körfälten blockerades. I höjd med Hagsta svängde man in på gamla E4:a och några minuter senare in på grusområdet vid Trödje.
Det var vild körning i grusgropen innan Audin försvann in i skogspartiet där man tillfälligt skakade av sig förföljarna. På det gropiga underlaget och i den höga hastigheten slog man av trailerns underrede som flög genom luften och fällde två träd. Träden la sig över vägen och sinkade poliserna.

På fri fot
Kort efteråt valde tjuvarna att överge sitt flyktfordon. En 20-årig man gav snabbt upp eftersom han var rädd att polismännen skulle jaga honom med hundar. Men den misstänkte föraren klarade sig från att gripas och var ännu på onsdag eftermiddag på fri fot.
Den infångade mannen anhölls och misstänks för grov stöld. Kamraten misstänks även för grov vårdslöshet i trafik. Båda är sedan tidigare kända av polisen.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se