Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtklubben tvingas flytta för sanering

I mitten av september startar saneringen av Stenborgskanalen. Det innebär att Södra Skeppsvarvets båtklubb måste flytta på sig. Vad som händer med båtklubben när kanalen är sanerad är ännu inte helt klart.

Gävle kommun har fått 30 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att sanera Stenborgskanalen. Kommunen satsar därutöver tre miljoner kronor av egna medel på saneringen som inleds i mitten av september. Det handlar om att forsla bort över 10 000 kubikmeter sediment som är förorenade av tjära, rester från produktionen i gasklockorna. Sedimenten innehåller också tungmetaller, cyanider och olja.

När de förorenade massorna tas upp ur kanalen behövs stora bassänger där förorenat sediment får ligga medan vattnet rinner bort. Vattnet ska sedan renas i en speciell reningsanläggning på plats innan det kan släppas ut igen. De förorenade massorna forslas sedan bort till en anläggning som ska ta hand om gifterna.

Denna hantering tar mycket utrymme i anspråk och kommunen har därför sagt upp arrendet med Södra Skeppsvarvets båtklubb vars medlemmar har ett hundratal båtar i Stenborgskanalen. När arbetet inleds i mitten av september måste båtarna vara borta ur kanalen. Klubben har tidigare haft vinterförvaring av båtarna inom ett inhägnat område vid kanalen men detta område tar kommunen nu över.

– Vi har förberett det här tillsammans med båtklubben. Det är upp till båtklubben att avgöra hur de vill göra med vinterförvaring framöver, säger Lennart Emretsson, mark och exploateringschef på tekniska kontoret.

Saneringen beräknas vara klar i juni nästa år. Även efter saneringen kommer det att finnas båtplatser i Stenborgskanalen. Men båtklubben kommer inte att få ha ett inhägnat område som idag. Vad som händer med båtklubbens klubbstuga är oklart.

Kommunen och båtklubben har ännu inte kommit överens om vad som ska gälla när kanalen är sanerad.

– Det är lite för tidigt att uttala sig om det. Vi för en öppen dialog med kommunen. Men vi är glada över att kanalen ska saneras, säger Lennart Fredriksson, ordförande i Södra Skeppsvarvets båtklubb.