Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Batterier kan bli Gävles framtid

Ericssons lokaler, Ericssons personal och Gävles läge var avgörande för det svenskamerikanska batteriföretaget Nilar. Nästa år startar de serieproduktion av batterier i Ericssons lokaler i Hemsta. Det innebär ett 50-tal jobb redan i starten och betydligt fler på sikt.

Annons

– Jag skulle inte bli förvånad om vi är 300-500 om några år, säger Patrik Nilsson, Gävlebo och nybliven koncernchef för Nilar.

Företaget har sin bas i Täby och utveckling och viss produktion i Denver, Colorado. I en källare i Denver utvecklade Lars Fredriksson, född i Sandviken, och partnern Neil Puester batteritekniken i slutet av 90-talet. Utvecklingsarbetet har pågått de senaste tio åren och nu är företaget redo att starta serieproduktion. Företaget siktar framförallt in sig på batterilösningar för tunga fordon, för strömlagring i stor skala, och för telekomindustrin. Elförsörjningen till så kallade smarta nät är en jättemarknad på tiotals miljarder bara i Sverige.

Nilar har flera utvecklingsprojekt på gång, bland annat en elskoter i Schweiz och elbilsprojekt i USA, och de första batteripaketen från Gävle kommer att gå till den norska elbilstillverkan Pure Mobility.
– Det är tillräckligt för att fylla budgeten nästa år, säger Patrik Nilsson.

Nilars ägare, i huvudsak fem privatpersoner, fyra av dem svenskar, har satsat över 100 miljoner på att utveckla batteritekniken. Nilars val är en så kallad nickelmetallhybridlösning, och företagets teknik ger ett batteripaket med färre delar, lägre vikt och bättre livslängd än många av konkurrenterna. Och det är många som redan vill ha leveranser.
– Kunderna är på oss hela tiden, säger Patrik Nilsson.

Företrädarna för Nilar hade flera orter att välja på och till slut stod valet mellan Uppsala, Västerås och Gävle.
– Det är många som har ryckt i oss. Men kompetensen i Gävle var oslagbar, säger Lars Fredriksson.

Nilar tar över en liten del av lokalerna på drygt 40 000 kvadratmeter som Ericsson lämnar i Hemsta, 5 000 i det så kallade A-huset. Nilar söker nu i första hand personal som ska arbeta med produktionsplanering. Så småningom kommer företaget att behöva allt fler montörer och erfarenhet av Ericssons montering av radiobasstationer kommer att vara en merit.
– Att montera batteripaketen är väldigt likt arbetet med att montera basstationer, säger Patrik Nilsson.

Företaget har redan lockat över Ericssonpersonal till nyckelposter och räknar också med att kunna rekrytera folk som redan slutat och gått till andra jobb, i många fall på annan ort.
– Vi ska nog kunna locka tillbaka dem till Gävle. En del toppnamn har redan sagt att de vill komma till oss, säger Lars Fredriksson.

För Gävle och hela regionen väcker Nilars etablering förhoppningar om att kunna möta en växande arbetslöshet i spåren av Ericssons nedläggning. Med Uppsalaföretaget Electroengine (se separat artikel) och batteritillverkaren Nilar håller det på att växa fram en ny grupp av företag i en snabbväxande ”grön” bransch. Landshövding Barbro Holmberg, kommunalrådet Carina Blank och regiondirektören Mats Törnquist var påtagligt nöjda när det nya Gävleföretaget presenterades på Gävle slott i går.
– Det är alltid roligt att vara landshövding, men vissa dagar är fantastiska. Den kunskap som finns hos Ericsson kommer att stanna kvar. Det betyder oerhört mycket, säger Barbro Holmberg.