Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre hygien och färre hyrläkare – men hur?

Det ska bli renare på sjukhusen och hyrläkarna ska bli färre. Om detta är politikerna eniga. Men hur målen ska nås är de mindre klara över.

Annons

Representanter för partierna i landstinget i Gävleborg möttes på tisdagen i en tidig valdebatt på Scandic CH i Gävle.

De var inbjudna av HSO Gävleborg, en paraplyorganisation för 30 länshandikappföreningar.

– Vi kallar det dialog, inte debatt. Vi vill inte ha en massa käbbel, sade Kerstin Westin Andersson, ordförande i HSO Gävleborg.

Det blev som hon hoppades, en mycket sansad ton i diskussionen. Däremot var inte beskeden från politikerna alltid så tydliga.

Till exempel hade panelen svårt att precisera hur situationen med att patienter ofta får träffa många olika läkare på hälsocentraler ska hanteras.

– Hyrläkeriet är ett stort problem som vi delar med många andra landsting. Det måste lösas på nationell nivå, menade Alf Norberg, Vänsterpartiets oppositionsråd.

Stig Zettlin, Sjukvårdspartiets oppositionsråd, ansåg tvärtom att läkarbristen är landstingets eget fel. Läkarna trivs inte i nuvarande "toppstyrda" organisation, menade han.

– Det behövs ett nytt ledarskap i landstinget.

En annan fråga gällde vårdskador och bristande hygien på sjukhusen. Här kunde politikerna klargöra att städningen ska förbättras. En ny upphandling av städentreprenad är på gång och i den ställs krav om mer omfattande insatser än hittills.

– Vi måste också ställa krav på personalen att de blir bättre på att följa hygienrutinerna, sade Maria Aspers, Miljöpartiets landstingsråd.

Med tiden kommer sjukhusen att få fler enkelrum, något som ska minska smittrisken. Det ska inte göra att antalet vårdplatser minskar, försäkrade politikerna.

– Tvärtom, om vi får majoritet kommer vi att se att till att det blir fler vårdplatser. Dagens situation med ständig korridorvård är helt oacceptabel, ansåg Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.