Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre insyn i politiken på nätet

GÄVLEKommunens hemsida på Internet ska framöver utgöra en viktig del i förbättrandet av medborgarnas insyn och delaktighet i Gävlepolitiken. Där ska man kunna hitta föredragningslistor och protokoll för kommunens nämnder och bolag, förutom en mängd annan information. Något Gefle Dagblad tidigare beskrivit.

Dessutom ska nämnderna kunna ge självförvaltningsorgan möjlighet att helt eller delvis sköta driften av anläggningar eller institutioner.
Åtgärderna är förslag från den så kallade POG-kommittén och antogs enhälligt av gårdagens kommunfullmäktige.
Men besluten kom efter en lång diskussion om det är tillräckliga åtgärder eller inte för att förbättra demokratin i kommunen. Kristdemokraternas Lennart Sjögren talade om en undersökning som visar att gävleborna tycker sig ha små möjligheter att påverka de kommunala besluten. Mindre än i många andra kommuner.
Han tyckte att man bör kunna använda sig mer av den moderna IT-tekniken för att genomföra en 24-timmarsmyndighet. Då skulle man kunna effektivisera handläggningar. Gävle ligger efter i dag och borde satsa på att ge samhällsservice som hur det ligger till med dagisköer och liknande på Internet, menade han.
Vänsterns Ulla Andersson tyckte det är tråkigt att man inte kommit så långt med att ha offentliga sammanträden i Gävle, och de nämnder som ändå börjat med det har få besökare från allmänheten. För att underlätta att medborgarna ska ta till sig demokratin mer så vill hon också att man ska göra något åt det byråkratiska språket i kommunala handlingar.
Hetare var diskussionen om det är rätt att ha fler beslutande folkomröstningar eller inte, något som Ulla Andersson ville ha när det gällde en eventuell utförsäljning av Gävle Energi. Medan Per-Anders Karlgren, fp, tycker att det är det representativa systemet som är det bästa rent demokratiskt.
Vad gäller politiskt engagemang så tyckte Micael Dahlberg, m, att det är alltför snävt att rekrytera politiker bara från de politiska partierna.
Helene Åkerlind, s, tyckte dock att man inte behöver se det så snävt, då hon menade att man även ska se föräldrastyrelser på skolor och liknande som politiskt engagemang.

MATTIAS JONSSON