Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre resultat jämfört med i fjol

SANDVIKEN
Ökad orderingång, ökad försäljning och en högre vinst jämfört med förra året. Sandviks resultat för det tredje kvartalet är bättre i det mesta.

Annons
Men skillnaderna är små, och Sandvik Materials Technology, med huvuddelen av tillverkningen i Sandviken, går fortfarande kräftgång. Vinsten sjönk från 230 till 130 miljoner och gapet till de två andra affärsområdena ökade.
- Förändringarna syns inte dag ett, säger Peter Gossas, vd för Sandvik Materials Technology, som räknar med att förändringsprogrammet som inleddes vid årsskiftet ska ge resultat senast inom ett och ett halvt år. Då ska Sandvik Materials Technology ligga på samma resultatnivå som hårdmetallen och gruvområdet.

Avkastningskrav
- Vi har klart deklarerat att vi ska ha en avkastning på 15-18 procent. Vi måste se till att Sandvik Materials Technology är en fullvärdig medlem av Sandvikfamiljen, säger Peter Gossas.
Receptet är bland annat ett omfattande förändringsarbete för att förbättra effektiviteten i produktionen, att hitta nya produkter som är mer lönsamma och att skala bort produkter som andra tillverkare kan göra lika bra eller bättre.
- Alternativet är en radikal omstrukturering. Då kommer vi att tvingas prata mer om bemanningsminskningar, säger Peter Gossas.
Men koncernledningen är nöjd med resultatet som helhet för Sandvik. Trots valutaförluster på 210 miljoner på grund av den svaga dollarn ökade vinsten till 1,1 miljarder för tredje kvartalet. Det tolkar ledningen som att det interna effektiviseringsarbetet har fungerat.
För Sandvik Tooling, med hårdmetallverktygen som huvudprodukter, ökade rörelseresultatet med 24 procent. Sandvik Mining & Construction ökade sitt rörelseresultat med tio procent.

Ingen större ljusning
Men någon större ljusning i konjunkturen ser inte Sandvik. Orderingången ökade visserligen för femte kvartalet i rad, men det är en ökning utan dramatik.
- Affärsläget är fortfarande osäkert och vi förväntar oss ingen större förändring av efterfrågan den närmaste tiden, säger Sandviks vd, Lars Pettersson.

SVEN-OLOF EKMAN