Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vapenkontroll ökar säkerheten

I måndags röstade LIBE-utskottet i EU-parlamentet om sina synpunkter på EU:s nya vapendirektiv, regelverket för vem som får ha vapen och hur vapen ska hanteras inom EU. EU-kommissionen släppte sitt förslag i efterdyningarna av terroristattackerna i Paris i november ifjol. Förslaget har kritiserats hårt av vapenägarna men också av oss politiker som inte uppskattar förslag som inte är ordentligt genomtänkta, skriver Bodil Valero, MP.

Som ledamot i LIBE-utskottet har jag varit föredragande för de delar av förslaget som handlar om säkerhet för Europas medborgare. Tvärtemot vad vissa påstått har jag försökt att mildra och förbättra förslaget i de delar som varit för långtgående.

Jag har vänt mig mot att förslaget presenterades utan en konsekvensanalys och som en ren anti-terroråtgärd. Vapendirektivet handlar ju om att minska riskerna för att legala vapen hamnar i fel händer eller används på fel sätt. Det kan handla om allt ifrån vapenstölder, till olyckor, masskjutningar, mord och självmord. Här behöver regelverket vara vattentätt.

Kommissionen föreslog bland annat att förbjuda halvautomatiska vapen som "liknar" helautomatiska. Den formuleringen är alldeles för vag och alldeles för bred för att kunna tillämpas på ett rättssäkert och effektivt sätt. Om vapen ska förbjudas måste man titta på tekniskt implementerbara kriterier – inte utseende. Från Miljöpartiets sida har vi sagt att det är viktigt att eventuella förbud inte blir för breda så att de riskerar att drabba till exempel jägare och sportskyttar i onödan.

I stället för ett totalförbud mot halvautomatiska vapen föreslog jag att det skulle krävas vapenlicens för att få köpa magasin och goda skäl för att få köpa större magasin med över 10 patroner. Här gick dock utskottet inte på min linje. Det var synd eftersom det hade kunnat öka säkerheten ytterligare. Det finns inga rimliga skäl varför en person med ett illegalt vapen ska få köpa magasin, än mindre stora magasin med upp till 30, 40 eller 50 patroner, som gör vapnet farligare.

Andra delar i förslaget handlar om att få upp säkerhetsrutinerna till svensk standard i resten av EU när det gäller förvaring av vapen, så att vapen inte stjäls och försvinner till svarta marknaden och desaktivering av vapen, så att de inte kan säljas vidare och återaktiveras.

Dessa delar har vi lyckats komma överens om över partigränserna i LIBE-utskottet. Det är mycket bra. Vi har också fått gehör för att alla vitala delar av vapen ska märkas för att öka spårbarheten. Vi behåller även undantag så att auktoriserade museer, samlare, jakt- och skogsgymnasium samt försvaret och dess civila skytteutbildare kan fortsätta med sin verksamhet.

Kommissionen föreslog en obligatorisk läkarundersökning för den som söker vapenlicens. Att utskottet inte ville ha någon form av medicinsk bedömning är olyckligt eftersom det hade kunnat öka säkerheten kring legala vapen ytterligare. Här handlar det inte om att motverka terrorism utan snarare att minska risken att psykiskt instabila personer eller till exempel äldre som drabbats av demens, synnedsättningar eller dylikt har tillgång till vapen.

Till sist fanns ett förslag om att förbjuda online-försäljning av vapen. Här har jag lyckats få med utskottet på en kompromiss där säkerheten kring detta ökar, samtidigt som Sverige i princip kan behålla det system vi har där köpare och säljare skickar in sina papper till polisen som sedan ger godkännande för affären.

Sammanfattningsvis är det ett balanserat och proportionerligt yttrande jag lägger. I stället för att fokusera på förbud och byråkratisering handlar det om konkreta åtgärder som kan bidra till att öka säkerheten kring legala vapen inom Europa. Jägare och skyttar kommer inte att påverkas i den omfattning som många oroat sig över.

Att äga vapen är i dag förbehållet laglydiga och ansvariga medborgare men i stort sett alla vapen som finns på svarta marknaden har också en gång varit lagliga. En bättre kontroll gör det svårare för lagliga vapen att hamna på svarta marknaden och användas på fel sätt. På så sätt förbättras säkerheten för medborgarna samtidigt som legitimiteten för ansvariga vapenägare ökar.

Bodil Valero, MP

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel