Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre villkor för företagare önskas

GÄVLE / Val 2002- Gävleborgs län sitter fast i gamla traditioner med storföretag som skapar sårbarhet när det sker neddragningar, som på Ericsson. Det finns alldeles för lite småföretag, för hög arbetslöshet och för stora problem med sjukvården.

Det hävdade m-riksdagsmannen Patrik Norinder i går när han presenterade den moderata skuggbudgeten i Gävle.
Han talade gärna om hur socialdemokraterna använde 1 maj till att demonstrera mot sig själva, genom att säga att de är stolta över välfärden men ändå inte nöjda. Märkligt eftersom de har styrt landet sedan valet 1994, tycker han.
Moderaterna för fram uppgifter om 700 000 arbetslösa i landet, att totalt 1,4 miljoner inte går till jobbet en vanlig dag. I skolorna är det luckor i betygen och folk har inte råd att bo kvar i sina hus på grund av villaskatterna. Dessutom är det långa vårdköer, brotten klaras inte upp på grund av att det är för få poliser.

Lägger fram brister
Patrik Norinder lägger fram många av de brister han ser
i det socialdemokratiska samhället, något som ger regeringen låg trovärdighet att klara av problemen på sikt.
Med ett moderat styre ska mycket förändras, menar han.
Skuggbudgeten, som är partiets valplattform, lovar avvecklingar av fastighetsskatten på sikt, grundavdrag på 50 000 kronor för alla, barnavdrag på 15 000 kronor per barn och år och en skattereduktion på 50 procent för hushållsnära tjänster.
Dessutom vill man införa en vårdgaranti som ska ge vårdbehövande rätt till vård i ett annat landsting efter högst tre månader i kö. Med nationell skolpeng ska kommunerna lyftas av ansvar för ekonomin för eleven, som sedan kan välja skola fritt. Fyra miljarder kronor extra ska skjutas till skolan.
Den så kallade Robin Hood-skatten, som fördelar pengar från rika kommuner till fattiga vill m avskaffa. Men norrlandskommunerna ska inte drabbas eftersom systemet ska ersättas av statsbidrag i motsvarande grad.
De höga sjukskrivningstalen ska motas med en miljard kronor extra till försäkringskassorna. Förmögenhetsskatten ska avvecklas och företagarna få enklare regelsystem. Dessa ska också gynnas genom försämrad anställningstrygghet, bland annat ska turordningsreglerna avskaffas.
Nästa år ska man kunna få fram 500 nya poliser och därefter ska de öka med 1 000 för varje år, vill m.

Vill minska skatter
Som före detta jordbrukare i Kilafors i Hälsingland, tycker Patrik Norinder det är viktigt att hans parti vill minska på skatterna för både bensin och diesel, liksom högre reseavdrag och stora satsningar på upprustning av vägnäten i glesbygden.
Han är kritisk till landstingets strukturbeslut och är inte främmande för att åter göra Bollnäs sjukhus till ett akutsjukhus vid en valvinst. Idén att köra verksamheten i andra dritsformer än i landstinget regi låter bra tycker han, och menar att man egentligen kan avskaffa landstingen.
Totalt vill moderaterna genomföra reformer för flera miljarder kronor varje år. Något som han garanterar är fullt ut finansierat.
En extra karensdag i sjukförsäkringen ska ge extra inkomster liksom minskade transfereringar till hushållen, kortare föräldraledighet och genom insatserna på rehabilitering ska kostnaderna för sjukskrivningar minska. Totalt ska staten minska sina utgifter med 48 miljarder kronor.

Inga problem
Patrik Norinder tror inte att det blir några problem med att kompromissa i flera frågor med de andra borgerliga partierna vid en eventuell valvinst i höst. Socialdemokraternas höga opinionssiffror är inget som skrämmer honom. Det kan svänga många gånger om på den tid som är kvar, tror han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se