Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Advokater som flörtar med gangsterkultur bör skämmas

Vad är mer fjantigt än unga rapartister som lajvar kriminella gangsters? Det måste vara vuxna människor i kostym, med långa juridikstudier i bagaget, som vill vara en del av denna förkastliga kultur, skriver GD:s krönikör Bawar Ismail.

I en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet hösten 2019 kritiserade åklagaren Lisa dos Santos försvarsadvokater som öppet ägnade sig åt gangsterromantik i jakten på livsstilskriminella klienter. Hon skrev bland annat om hur vissa byråer marknadsförde sig på nätet: ”Frikännande domar i grova brott – #framgång, tummen upp! – staplas som reklamvara varvat med lite skön posering som hämtat ur ”Gudfadern” och ett frisläpp efter en mordförhandling förpassas till ”En bra dag i rätten” på försvararens Facebooksida. Allt lajkat av både egen kår och klienter. Och varför inte profilera sig extra tydligt genom att lägga ut idolbilder på gängmedlemmar?”

Det finns fler exempel. En advokatbyrå lät producera radioreklam som uppmanade nervösa flygresenärer från knarkkartellernas Colombia att anlita en riktigt bra försvarsadvokat. Sedan har vi det pinsamma klippet som delades på sociala medier av en annan byrå, där två advokater i solglasögon sitter med varsitt glas whisky och tipsar klienter om att hålla klaffen i förhör med polisen.

Värst av alla är ändå de försvarsadvokater som medverkade i den senaste musikvideon från rapparen Z.E, en musikvideo som man även lät spela in i en tingsrättssal. I filmen sitter advokaterna i rättssalen som om det vore en vanlig rättegång. Detta samtidigt som Z.E slingrar sig förbi dem, marscherar på podiet och rappar om att man ska hålla käften i rätten och att brott lönar sig. Och vad vore en töntig låt om den kriminella livsstilen utan en refrängrad om att ge fingret till polisen?

Är det ett pris man är villig att betala bara för att få lite credd på gatan? För lite para, cash och klienter? Det är ovärdigt.

Vad moget att advokater, som köttat sig igenom en lång och prestigefylld juristutbildning, lånat ut sig till detta. Att kidsen (eller försvarsadvokater i Stockholms innerstad) lyssnar på gangsterrap kan jag förstå. Men att man som advokat väljer att delta i en musikvideo där en artist utan någon som helst skam i kroppen förolämpar, förnedrar och spottar på svenskt rättsväsende – i en rättssal dessutom! - går bortom mitt förstånd. Har man ingen värdighet alls? Är det ett pris man är villig att betala bara för att få lite credd på gatan? För lite para, cash och klienter? Det är ovärdigt.

Missförstå mig rätt, min kritik handlar inte om att försvarsadvokater ska hindras från att uttrycka sig fritt eller delta i kulturlivet. Men lika mycket som att vi förväntar oss professionella åklagare och domare, bör vi kräva detsamma av advokatkåren. I advokatsamfundets riktlinjer uppmanas advokater att främja det goda rättssamhället och uppträda sakligt och korrekt så att förtroendet för kåren upprätthålls.

Att låta sig vara statist i en förnedringsattack på svenskt rättsväsende kan ju inte sägas vara i linje med att främja det goda rättssamhället.