Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Äntligen förstår även M att religiösa friskolor bör stoppas

Skolor som bereder väg för religiös extremism bör inte tillåtas. Nu ansluter sig även Moderaterna till Liberalernas och Socialdemokraternas motstånd mot nya religiösa friskolor. Ett välkommet besked, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Läs mer: Bawar Ismail: Stoppa det tokiga projektet Nya Kastets skola

De senaste åren har en rad skandalrubriker handlat om friskolor med islamsk profil.

TV4:s Kalla fakta avslöjade förra året att elever på den muslimska friskolan Al Azharskolan i Vällingby delades upp utifrån kön på skolbussarna. Al Azharskolan hade även könsuppdelade idrottslektioner.

I Göteborg finns Vetenskapsskolan som har kopplingar till Sveriges Förenade Muslimer (SFM). Det är en förening som bjudit in föreläsare som sympatiserar med väpnad jihad och terrorsekten Islamiska staten. Vetenskapsskolan har även fått kritik av Skolinspektionen på grund av könsuppdelade lektioner.

Och nyligen öppnades en ny skola i Gävle. Ägaren bakom Nya Kastets skola har själv kopplingar till Vetenskapsskolan i Göteborg.

Läs även: Bawar Ismail: Är Nya Kastets skola tidernas största dolda kamera-spratt?

Alsalamskolan i Örebro har fått kritik för att elever delas upp i flick- och pojkgrupper och att kursplaner inte följs.

I Borås har kommunen försökt stoppa etableringen av Römosseskolan. Aktören bakom Römosseskolan är Föreningen islamiska skolan som leds av tidigare M-riksdagsledamoten Abdirizak Waberi. I SVT-dokumentären "Slaget om muslimerna" berättade Waberi att han vill leva i ett land styrt av sharia.

Det här var aldrig tanken med friskolereformen. Idén om att skapa pedagogisk mångfald har nu kapats av religiösa, reaktionära krafter. Det är problematiskt av två skäl.

Att systematiskt könsseparera barn och ungdomar på grund av religiösa eller kulturella skäl bör inte tillåtas i skolväsendet.

För det första, dessa religiösa friskolor cementerar segregation och utanförskap. Skolan är en av få platser där individer från vitt skilda bakgrunder kan mötas. Hur ska vi främja integration om elever med muslimsk bakgrund hålls undan det övriga samhället?

För det andra, dessa skolor med islamsk profil har visat sig bedriva verksamhet som står i direkt konflikt med de grundläggande värderingar som råder i samhället. Könsuppdelade lektioner och skolbussar? Hur går det ihop med skolans uppdrag att motverka traditionella könsroller?

Läs mer: Bawar Ismail: Könsuppdelning i skolan en ovälkommen relik

Att systematiskt könsseparera barn och ungdomar på grund av religiösa eller kulturella skäl bör inte tillåtas i skolväsendet.

Liberalerna och Socialdemokraterna var ensamma om att vilja stoppa nya religiösa friskolor. Men på måndagen gav Moderaterna äntligen besked i frågan: Etableringen av religiösa friskolor bör stoppas till dess att nya regler är på plats.

"Det har vuxit fram skolor med salafistiska inslag, det var aldrig tanken med friskolesystemet", sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) under en presskonferens.

Det är ett välkommet besked från Moderaterna. Det får inte vara möjligt för aktörer att missbruka friskolereformen och starta skolor som ägnar sig åt religiös extremism. Förhoppningsvis inser fler riksdagspartier att nya religiösa friskolor måste stoppas.

Läs även: Bawar Ismail: Sätt stopp för könssegregation i svenska skolor