Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Bibliotek ska inte sortera bort obekväma böcker

Biblioteket är ju som bäst när den tillhandahåller litteratur som kan utmana våra åsikter och tankar.

Ah, finns det något mer harmoniskt än ett tyst bibliotek? Att i timmar leta sig fram genom bokhyllorna, hitta något intressant och bara sätta sig ner i en fåtölj för att sluka vad man hittat.

Bibliotek har varit en för mig viktig plats under min uppväxt. Här kunde jag i lugn och ro plöja mig igenom den enorma mängden av fantasylitteratur. Det var även här jag först kom i kontakt med liberala tänkare och filosofer. Ideologen John Stuart Mill öppnade en helt ny värld för mig.

Men biblioteken har även varit en plats för att utmana mina tankar och värderingar. Jag upptäckte rätt så tidigt i tonåren att jag var liberal, eller i alla fall icke-socialist. Mycket tack vare att jag utforskade politisk litteratur. Marx var bara början. Som utrikespolitisk hök fann jag det ändå intressant att läsa vad socialisten Noam Chomsky skrev om världspolitiken.

Jag tog mig till och med tid att ta mig igenom Hitlers Mein Kampf, för att jag ville förstå all den ondska som sprang ur nazismen.

Biblioteket var inte någon frizon från obekväma åsikter. Och det är jag tacksam för, annars hade jag förmodligen aldrig landat där jag är i dag: liberalt sinnad som värnar individens frihet gentemot kollektivet eller staten.

Därför blev jag lite upprörd när jag i veckan fick höra talas om ett antal bibliotek runt om i landet som inte ville köpa in boken "Massutmaning", av nationalekonomen Tino Sanandaji.

Boken, som handlar om svensk migration och integration, toppar försäljningslistor på nätet och efterfrågan på boken är enorm. Trots detta har Ekerö bibliotek och Botkyrka bibliotek vägrat att köpa in boken med hänvisning till mycket tveksamma grunder. Ekerö bibliotek menar att bokens innehåll strider mot de mänskliga rättigheterna, och kollegorna i Botkyrka menar att statistiken i boken är selektivt utvald.

Det är märkligt. Hur en bok som med offentlig statistik försöker redogöra läget i Sverige i dag, och som lägger fram ett tjugotal konkreta åtgärder för att hantera vår bristfälliga integrationspolitik, står i konflikt med mänskliga rättigheter går bortom mitt förstånd.

Och inte heller blir jag klok på att Sanandajis siffror skulle vara selektivt utvalt, det handlar om offentlig statistik och bokens redaktör är ju en civilekonom från Handelshögskolan.

"Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning" står det att läsa i bibliotekslagen.

Det är kanske inte en fråga om direkt censur när bibliotek inte köper in vissa böcker. Sanandajis bok ska tryckas i nya upplagor och den går att köpa på nätet. Många andra bibliotek runt om i landet har beställt boken, däribland Gävle stadsbibliotek, vilket glädjer mig.

Men det är uppenbart att Ekerö och Botkyrka bibliotek inte lever upp till sina krav enligt bibliotekslagen, åtminstone när man granskar deras märkvärdiga invändningar mot Sanandajis bok. Eller ja, det avslöjar nog främst att de inte tagit sig tid att ens kolla upp bokens innehåll.

Det är den enda förklaringen jag kan hitta om varför de misslyckats så kapitalt med att motivera varför de inte vill köpa in boken.

Det är synd. Biblioteket är ju som bäst när det tillhandahåller litteratur som kan utmana våra åsikter och tankar.