Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Här är tre förslag för att motverka militant islamism

Regeringen måste visa att de inte tappat greppet om hotet från återvändande jihadister.

I veckan har det varit mycket diskussioner om hur Sverige, och framför allt kommunerna, ska hantera återvändande jihadister. Parallellt har demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kritiserats för okunniga uttalanden om sitt ansvarsområde, arbetet mot extremism. I SVT:s Agenda i söndags berömde hon Göteborgs och Umeå kommun för hur de hanterat återvändande jihadister.

Fint med beröm, tänkte nog ansvariga tjänstemän i de två kommunerna. Synd att allt bara var så fel.

"Vi har inte haft några konkreta fall. Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort", sade Seth Åberg, ansvarig för arbetet mot våldsbejakande extremism i Umeå kommun, till SVT.

Och i Göteborg svarade Zan Jankovski, samordnare för våldsbejakande extremism i kommunen: "Vi har inte haft kontakt med en enda och vi har inte fått information från säkerhetspolis eller polis om en enda hemvändare."

Aj då, demokratiministern. Att förebygga islamistisk extremism, och avradikalisera återvändande IS-terrorister är en av våra största säkerhetsutmaningar i västvärlden. Två IS-resenärer från Sverige, Osama Krayem och Mohammed Belkaid, deltog i terrordåden i Paris och Bryssel.

Och då har vi att göra med omkring 150 jihadister som återvänt till Sverige från kriget i Syrien och Irak. Det är 150 individer som utgör ett säkerhetshot mot vårt land och våra medborgare.

Sverige kan också bli mål för liknande terrordåd som de fruktansvärda attentaten i Frankrike och Belgien.

Då duger det inte att demokratiministern, som ansvarar för att förebygga extremism, inte har koll på läget. Det är faktiskt djupt oroande.

Alice Bah Kuhnkes snedsteg i Agenda visar att frågor om våldsbejakande extremism bör flyttas över till ett annat statsråd. Justitieminister Morgan Johansson (S) eller inrikesminister Anders Ygeman (S) bör omgående ta över ansvarsområdet.

Och efter en sådan ommöblering måste regeringen visa att de inte tappat greppet om frågor rörande islamistisk extremism och återvändande jihadister.

Här är tre förslag på åtgärder som bör ligga på regeringens agenda:

1. Se över sekretessreglerna och myndigheternas informationsutbyte. Flera kommuner har berättat att de inte har fått någon information från Säpo eller Polisen om eventuella återvändande IS-resenärer. Och Säpo har svårt att få information från socialtjänsten om personer över 21 år som kanske är på väg att radikaliseras. Kommunerna och myndigheterna måste kunna utbyta information om vi på allvar vill förebygga islamistisk extremism.

2. Se över skattestödet till extremistiska organisationer. I Timbros nätmagasin Smedjan granskar skribenten Sofie Löwenmark Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). MUCF har beviljat projektpengar, det vill säga skattemedel, till föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM) som har en historia av samröre med föreläsare som propagerar för våldsbejakande islamism. Det måste bli ett slut på skattefinansierad extremism.

3. Skärp terrorlagarna. Det bör inte bara vara olagligt att ansluta sig till en terrororganisation utomlands, utan det måste även vara straffbart för individer att hjälpa terrororganisationer med materielvård, transport och underhåll. Samröre med terrorstämplade organisationer och nätverk bör också kriminaliseras.

Bollen ligger hos regeringen Löfven. Visa att ni tar hotet från militant islamism och terrorism på allvar.