Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Inga bidrag till terrorister, tack

IS-terrorister från Sverige fuskar med statliga bidrag.

Terrorresenärer får bidrag från staten rapporterade flera medier häromdagen. Det framkommer i en ny rapport från Försvarshögskolan, beställd av Finansinspektionen.

Nästan alla 300 individer från Sverige som anslutit sig till Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak har fått någon form av statligt bidrag.

Det rör sig mest om ekonomiskt stöd från Försäkringskassan så som barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning.

Det finns även fall där man startat assistansbolag för att lura till sig resurser från Försäkringskassan, som egentligen ska gå till funktionshindrade. Pengar som sedan använts för terrorfinansiering.

Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) berörs av terroristernas bidragsfusk. Många av de som rest ner till Syrien för att ansluta sig till IS har ansökt om studielån för utlandsstudier. Det betyder att de får en stor del av studielånet i förskott. Och CSN har svårt att kontrollera om individen i fråga verkligen ska plugga eller inte, om det då inte är väldigt uppenbart.

IS-terroristernas bidragsfusk handlar förvisso inte om extremt mycket pengar. Men det är som terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till SVT: "Det är inga stora pengar, de blir inte rika på det, men det kan räcka långt i en konfliktszon".

Blodet kokar. Individer i Sverige har alltså använt ekonomiskt stöd från staten – som vi skattebetalare arbetat ihop – för att ansluta sig till IS och deras etniska rensning av minoriteter?

Tack och lov för att myndigheterna åtminstone börjat jobba allt mer aktivt för att förhindra eventuellt bidragsfusk och finansiering av terrorverksamhet. Men rapporten från Försvarshögskolan visar att det behövs betydligt mer samverkan och informationsutbyte mellan myndigheterna för att skapa en ordentlig bild av problemet.

Ett framgångsrikt exempel på myndigheternas samarbete är Skatteverket och Säkerhetspolisen som genom projektet "Snowball" startat över hundra utredningar och krävt in över nio miljoner skattekronor.

Och när det gäller fusket med studiemedel har regeringen redan föreslagit en lagändring för att stoppa utbetalningen av stora klumpsummor till framtida IS-resenärer. I stället ska studielån för utlandsstudier betalas ut i mindre summor. Men det är nog än mer viktigt att CSN delges information om misstänkta individer som kan tänkas fuska till sig studiemedel för att ansluta sig till terrororganisationer utomlands.

I kampen mot terrorismen måste vi slå till mot terroristernas plånböcker. Bidragen till IS-resenärer från Sverige måste därför stoppas.

Det är främst en fråga om nationell säkerhet. De IS-resenärer som fuskat till sig bidrag för att resa ner till Syrien och Irak kommer att återvända. Ja, många har redan gjort det. Säpo uppskattar att omkring 150 IS-resenärer återvänt. Och de kan vara tickande bomber. Människor som sitter på övertygelsen, erfarenheterna och viljan att utföra terrordåd här hemma.

Men terroristernas bidragsfusk handlar även om att vi, skattebetalarna, så klart inte vill finansiera folkmördande terrorister med de gemensamma resurser som vi arbetat ihop. Och det måste svida extra mycket för de svenskar som har rötter i krigsområdet där IS härjar. Tänk att få höra hur barnbidrag och studielån finansierar terrorn mot dina nära och kära?

Det är fullständigt ofattbart.

Läs mer: Här hittar du rapporten från Försvarshögskolan/Finansinspektionen

Läs även: Bawar Ismail: Vi behöver tuffare terrorlagar – till dess får vi förlita oss på Skatteverket

Läs också: Bawar Ismail: Varför ska återvändande folkmördare få skuldsanering och bostäder?