Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Isoleringen av SD är en strategi som inte fungerar - nu är SD 97 000 väljare ifrån att bli största parti

SD fortsätter att växa. Nu måste partierna ändra strategi om man på allvar vill bryta SD:s framgång.

Sedan valet 2010 har man försökt göra allt för att hejda, motverka och stoppa Sverigedemokraternas tillväxt. Partier har vägrat att samtala med SD. Partier har ingått blocköverskridande samarbeten för att isolera SD, vi fick både decemberöverenskommelse och januariavtal. Partier har gjort SD till sin främsta politiska motståndare som måste besegras.

Med tanke på SD:s historia är det fullständigt förståeligt.

Men varken samtalsvägran eller isolering har hejdat SD:s marsch uppåt i opinionen. Och januariavtalet mellan S-regeringen och de liberala partierna i C och L har bara bidragit till att göra SD till ett av riksdagens främsta oppositionspartier. För man kan inte på allvar hävda att det bakom januariavtalet finns en gemensam vision om det framtida Sverige. Grunden för hela överenskommelsen är ju bara att isolera SD. Snacka om uppvärdera SD till huvudmotståndare.

Bara häromveckan vägrade S att bjuda in SD till det blocköverskridande samtalet om det akuta gängvåldet (som sedan kollapsade när M, L och KD hoppade av). Fel värdegrund och förklaringsmodeller, löd regeringens skäl. Och visst, det kan man väl hålla med om. Men handen på hjärtat, tror ni att det drabbat SD negativt eller positivt?

SD har växt rejält sedan riksdagsinträdet 2010. Och enligt färska opinionsmätningar ser det inte ut som att trenden är på väg att brytas. Tvärtom, SD närmar sig Socialdemokraterna och positionen som Sveriges största parti. I Aftonbladet/Inizios senaste opinionsmätning får SD 22,4. Och regeringspartiet S får…23,9 procent. Det skiljer sig alltså 1,5 procentenheter (cirka 97 000 väljare!) mellan partierna.

När ska övriga partier lära sig? Bojkott och isolering har bara stärkt SD:s oppositionsroll och gynnat Åkesson och kompani i deras strävan att bli det främsta alternativet för missnöjda väljare. De strategier som partierna lutat sig mot har även bidragit till att ge SD en attraktiv huvudroll i svensk politik. För vissa riksdagspartier, det vill säga januaripartierna, tycks nämligen allt kretsa kring SD. Det är inte sunt.

Vill man på allvar neutralisera SD kommer här ett enkelt tips till januaripartierna: Lägg mindre tid på isolera SD och ansträng er i stället för att lösa de allvarliga samhällsproblem som väljarna oroar sig över. Just nu är det dödliga gängskjutningar. Men lika allvarligt är den rådande integrationskrisen som riskerar att cementera utanförskap och en ekonomisk kris ute i kommunerna som hotar invånarnas välfärdsservice. Detta bör vara prioritet ett för regeringen och de liberala stödpartierna.

Men om man fortsätter på inslagen väg, och framför allt om inget görs för att adressera de akuta samhällsproblemen, riskerar vi ett SD som blir Sveriges största parti. Och det skulle nog förmodligen förändra svensk politik i grunden, så pass att det kanske blir helt oigenkännligt även för de som är mycket insatta.

För om det är något vi borde ha lärt oss efter Brexit-skräll och Trump-chock, så är det följande: Något liknande kan även ske här i Sverige – detta öppna, välkomnande och toleranta land.

Det tåls att tänka på.