Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Jo, Farida al-Abani (Fi), snuset är svenskt och värt att försvara

Feministiskt initiativ tar strid mot det svenska snuset. Ledarsidans Bawar Ismail om ett parti som tydligen är ett hot mot svenska snusare.

Annons

Vad tänker du på när du hör talas om Feministiskt initiativ? Gudrun Schyman, kanske? Ett parti som tar strid för jämställdhet och mänskliga rättigheter? En försvarsvän tänker förmodligen på ett opålitlig parti som inte inser vikten av ett starkt försvar?

Men efter vad Fi-partiledaren Farida al-Abani skrivit i veckan är det nog förmodligen många som kommer att förknippa Feministiskt initiativ med snusfientlighet.

Farida al-Abani deklarerar nämligen i en debattartikel i SVT Opinion sin aversion mot den svenska högern som vill rädda det "svenska" snuset. Vadå "svenska" snuset, noterar förmodligen uppmärksamma läsare nu. Jo, i sann Feministiskt initiativ-anda ska allt i denna värld ifrågasättas, problematiseras och dekonstrueras. Enligt al-Abani kan snus omöjligen vara svenskt eftersom tobaken som används i produkterna importeras utifrån.

Vilken smörja!

Varumärken som Röda Lacket och Ettan sträcker sig långt tillbaka till 1800-talet, vilket betyder att snuset varit tillgängligt för svensken i runt 200 år. Och 200 år av svenskar som snusar betyder givetvis att tobaksprodukten intagit en plats i den svenska kulturen. Att folk snusar i Sverige är förmodligen en av förklaringarna till varför vi är ett av de länder i Europa med lägst andel invånare som röker dagligen.

Så visst är snuset ett svenskt fenomen, oavsett vad Feministiskt initiativ härjar om.

Allt tyder på att Fi trillar ur Europaparlamentet efter valet i slutet av maj. I mätning efter mätning är partiet långt nere på en procent eller mindre. Kanske förklarar det al-Abanis attack på snuset, partiet är i desperat behov av uppmärksamhet.

Men det vore välkommet om ett snusfientligt parti som Fi trillade ur EU-parlamentet. Snuset behöver nämligen vänner nere i Bryssel, inte fientligt inställda moralister som försvarar EU:s förbud av snusförsäljning utanför Sverige.

EU:s tobakspolitik är nämligen allt annat än rättvist. Det är fritt fram för unionens medborgare att röka loss på cigg, men stackars den europé som kan tänka sig att ta en prilla i stället. EU:s försäljningsförbud innebär att det bara är möjligt att köpa produkten i Sverige.

Kan någon förklara det logiska i detta? Nej, för det är helt enkelt inte rimligt. Ska det verkligen se ut så på en fri och gemensam marknad? Som det är nu har ju ciggföretagen monopol på tobaksmarknaden i hela unionen utanför Sverige. Men vore det inte bättre om snuset fanns som alternativ för Europas många tobaksbrukare? Snus är så klart ingen hälsoprodukt, det medför fortfarande risker, men att ta sig en prilla är fortfarande mindre dåligt än tobaksrökning. EU:s tobakspolitik tar dock inte detta i beaktning, vilket är synd.

Så nog finns det gott om skäl för svenska politiker nere i Bryssel att försvara det svenska snuset. Och lyckligtvis finns det en rad kandidater att välja bland som lovat att göra just detta. Men gillar du att njuta av snus är Feministiskt initiativ inte partiet för dig.

Annons