Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Låt inte extremister representera vanliga muslimer

Om Dramaten vill uppmärksamma islamofobi borde de ge scenutrymme åt vanliga muslimer.

Annons

När ska det offentliga Sverige lära sig att hålla extremister borta? När? Hur svårt ska det egentligen vara? Det är frågor jag ställer mig när jag ser vad frilansskribenten Sofie Löwenmark avslöjat i förra veckan: Dramaten, denna nationalscen för teater och kultur, ska sätta upp en föreställning om islamofobi med bland annat Amanj Aziz på scenen.

Islamofobi och muslimhat är ett samhällsproblem. Så om Dramaten vill belysa detta är de så klart välkomna att göra det. Problemet är dock den att regissören America Vera-Zavala vill låta en man som Amanj Aziz representera svenska muslimer.

Det är faktiskt fullständigt vrickat.

Aziz är nämligen en figur som rör sig i den salafistiska miljön i Sverige. Aziz har främst gjort sig känd för att ha försvarat hatpredikanten och homofoben Bilal Philips i en radiodebatt med Nalin Pekgul (S) år 2011. En debatt som Pekgul sedan lämnade i protest mot Aziz åsikter.

Amanj Aziz har flertalet gånger florerat i granskningar av radikala islamistiska miljöer. Journalisten Magnus Sandelin, som länge följt den islamistiska rörelsen i Sverige, hade bland annat detta att säga om Aziz till GP: "Han är väldigt radikal och har samarbetat med till exempel Al-Taqwa ungdomsförening, en grupp med unga muslimer i Stockholm som sympatiserar med väldigt extrema föreläsare. Han har också tagit den brittiska organisationen IERA, Islamic Education and Research Academy, till Sverige. De har representanter som har försvarat fruktansvärda saker".

Aziz var även ansvarig för en antidemokratisk nättidning, där det bland annat publicerades texter som förringade självmordsbombningen på Drottninggatan 2010 och uppmanade muslimer att bojkotta val.

Men det tar inte stopp där. Sandelin uppmärksammar att Amanj Aziz skrivit om så kallade "svenska kopplingar till den globala islamofobi-industrin" på en sajt som heter "Nyans Muslim". I inlägget anklagar Aziz en rad aktörer för islamofobi och i ett diagram pekas personer som Sandelin, terrorforskaren Magnus Ranstorp och Mona Sahlin (S) ut som en del av den "globala islamofobi-industrin". Även Gefle Dagblad pekas ut i diagrammet, tillsammans med SVT och Expo, som islamofobiska aktörer.

Den enda gemensamma nämnaren i Aziz anklagelser tycks helt enkelt vara svenska aktörer som granskar, kartlägger och belyser islamistisk extremism i Sverige. Men hör och häpna Aziz, det är inte islamofobiskt att granska islamistisk extremism!

Inte nog med att Aziz slänger ur sig grundlösa och motbjudande anklagelser. I diagrammet kopplas även alla ovanstående aktörer till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Det är en så fullständigt vansinnig konspirationsteori att man knappt vet om man ska skratta eller gråta åt tokigheterna.

Och det är den här personen som Dramaten alltså vill ska snacka om islamofobi? Herregud, vilket haveri.

Regissören America Vera-Zavala har försvarat Aziz roll i den nya föreställningen i ett långt Facebook-inlägg: "Detta raseri och ursinne över att en muslim får stå på scen. Detta raseri från högerdebattörer som älskar yttrandefriheten när den används som de vill, men annars inte bara vill göra åsiktskorridoren trängre utan eliminera den helt. Bort med muslimen från scen!"

Va? Raseri och ursinne över att en muslim får stå på scen? Vilken smörja. Har Vera-Zavala ens tagit till sig kritiken som förts fram? Det är ingen seriös människa som vill porta muslimer från teaterscenen.

Folk har all rätt att vara upprörda när det offentliga Sverige låter en extremist representera Sveriges muslimer. Runt om i Sverige finns det muslimska krafter som försöker motverka och bekämpa islamistisk extremism. Liberala muslimer försöker utmana reaktionära tolkningar av islam. Och så har vi så klart svennebanan-muslimer som bara vill leva sina liv i fred. De här grupperna får också utstå islamofobi och muslimhat. Ändå är det en extremist som Dramaten plockar in? Inte konstigt att man rasar då!

Har America Vera-Zavala svårt att hitta andra muslimska röster eller? Det finns ju tiotusentals andra alternativ där ute!

Allt jag kräver är att det offentliga Sverige inte låter extremister representera vanliga muslimer. Det är oschysst mot alla de svenska muslimer som vill bli av med religiösa fundamentalister – och som vill slippa buntas ihop med dem.

Jag är ingen högerdebattör som vill porta muslimer från teaterscenen, America Vera-Zavala. Jag vill bara att samhället, inklusive teatervärlden, håller rent mot extremism. Det är en så ofarlig linje att man trodde att även Dramaten skulle ställa sig bakom det.

Men visst, låt en extremist snacka om islamofobi då. Vem vet, kanske har Aziz uppdaterat sitt konspirationsteoretiska diagram och lagt till fler demokratiska tidningar och personer som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.