Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Låt inte utanförskapet gå i arv

Ledarsidans Bawar Ismail kommenterar Alliansens senaste utspel om integrationspolitiken.

Hur ska Sverige förbättra integrationspolitiken? Det råder fortfarande enorma skillnader mellan inrikes födda svenskar och utrikes födda. Arbetslösheten bland utrikes födda ligger på 19,6 procent, medan arbetslösheten bland inrikes födda kretsar kring 3,6 procent. Skolresultatet skiljer sig markant också. I en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visades ett stort gap mellan inrikes och utrikes föddas skolresultat. Över 90 procent av inrikes födda elever uppnådde gymnasiebehörighet. För utrikes födda elever var den motsvarande siffran ungefär 65 procent. Rapporten visade även att utrikes födda elever som kom till Sverige efter sju års ålder hade betydligt svårare att klara av skolgången.

Sedan har vi boendesegregationen, en segregation som riskerar att bli etnisk enligt en annan ESO-rapport.

Om segregation och utanförskap ska motverkas behövs politiska åtgärder som kan vända på de enorma skillnader som växt fram mellan infödda svenskar och invandrade svenskar.

Problemet är att svensk integrationspolitik länge utgjordes av kravlösa åtgärder och alldeles för mycket fokus på kraftigt subventionerade anställningar. Men det var då. Nu är det andra tider.

I veckan presenterade allianspartierna nya gemensamma vallöften. På reformagendan fanns så klart integrationen. De borgerliga partierna har bland annat enats om att det ska bli möjligt att arbeta under asyltiden och att samhällsintroduktion och svenskundervisning blir obligatoriskt från dag ett i Sverige. Aktivitetskraven under etableringstiden ska även skärpas och det ska bli obligatoriskt med språkförskola för nyanlända barn.

Om nyanlända barn inte tidigt ges möjligheten att lära sig det svenska språket riskeras utanförskapet att gå i arv.

Det är allt annat än tillräckliga åtgärder för att vända den negativa utveckling som så länge fått ske ostört i vårt land. Men likväl så är det små steg i rätt riktning. Samhällsintroduktion och svenskundervisning så tidigt som möjligt under asyltiden borde ha varit en ren självklarhet från första början. När människor från andra kulturer, som växt upp i samhällen med andra uppsättningar av värderingar och normer, kommer hit bör de genast informeras om hur saker och ting fungerar i Sverige. Detsamma med svenskundervisningen. Det är inte rimligt att nya människor i vårt land först efter asyltiden påbörjar undervisning i svenska.

Alliansens förslag om obligatorisk språkförskola för nyanlända barn är även det ett viktigt förslag för att bryta framtida utanförskap. Det innebär att det alltså ska bli ett måste för barn från tre års ålder och uppåt att tre timmar om dagen gå i språkförskola.

Språket är ju som sagt nyckeln till det svenska samhället. Utan goda svenskkunskaper blir det svårt att kommunicera med det övriga samhället. Och möjligheterna att hitta ett jobb försvåras avsevärt. Om nyanlända barn inte tidigt ges möjligheten att lära sig det svenska språket riskeras utanförskapet att gå i arv.

Och det får absolut inte ske. Alliansen är rätt ute.