Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Lyssna inte på dem som försvarar Dramatens haveri

Dramatens samarbete med en extremist försvaras nu av en rad debattörer. Men Dramatens nya vänner är inte vilka som helst.

Annons

Ledarsidan har tidigare skrivit om Dramatens nya, och redan hårt kritiserade, föreställning om islamofobi. Frilansskribenten Sofie Löwenmark uppmärksammade att regissören America Vera-Zavala valt att samarbeta med Amanj Aziz, en man som rör sig i den salafistiska miljön i Sverige.

Läs mer: Låt inte extremister representera vanliga muslimer

För att ge en kort sammanfattning: Aziz har bland annat försvarat hatpredikanten och homofoben Bilal Philips, drivit en antidemokratisk nättidning och hjälpt till att grunda en svensk avdelning av organisationen IERA (Islamic Education and Research Academy) som har flera tveksamma företrädare.

Aziz har även skrivit om en galen konspirationsteori på sajten "Nyans Muslim" där han bland annat anklagat medier som Gefle Dagblad, SVT och Expo för att vara en del av en global islamofobisk industri.

Trots massiv och fullt rimlig kritik har Dramaten ställt sig bakom regissören America Vera-Zavala och samarbetet med Aziz.

Och nu har en rad debattörer gått ut till Dramatens försvar. I en debattartikel i SVT Opinion skriver företrädare för olika föreningar om "frontalattacken" mot Dramaten. Debattörerna försvarar Aziz mycket tveksamma "aktivism" med att han minsann inte lägger sig "platt inför den rådande maktordningen".

Vilket snömos. Vilken maktordning? Snälla-va-inte-en-extremist-maktordningen? Eller som det heter i vanlig folkmun: att vara en anständig demokrat?

Läs mer: Seger för demokratin när extremister måste betala tillbaka skattepengar

Åh, men det tar inte slut där. Debattörerna verkar tro att kritiken mot Dramaten egentligen bara är en ploj av den liberala tankesmedjan "Timbro och ledarredaktionerna på SvD, DN, Expressen med flera" för att bestämma vilka muslimer som ska få ta plats i det offentliga rummet.

Verkligen? Det går ju inte att tolka på ett annat sätt än följande: Det är inte extremisten det är fel på, det är ni som kritiserar extremisten som är problemet.

Det var ju en bekväm ursäkt. Och en riktig dålig sådan. För problemet är vare sig Timbro eller liberala ledarsidor. Det är bara ett försök att dribbla bort Aziz tveksamma "aktivism". Problemet är att Dramaten helt enkelt valt att samarbeta med en extremist. Så enkelt är det.

Dramatens nya vänner är dessutom inte vilka som helst. Bland annat finns en företrädare för Alhambra studentförening i Malmö med som undertecknad. För ett år sedan avslöjade Sydsvenskan att Alhambra hade bjudit in Osama bin Ladins tidigare mentor Salman al-Ouda för en föreläsning. Sydsvenskan var även i kontakt med muslimska studenter i Malmö som menade att studentföreningen hade tagits över av salafister.

Läs även: När IS-resenärerna kommer tillbaka – vad ska jag säga till Azad, Maryam och Khelef?

Två av undertecknarna representerar Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK), som har en historia av att förminska islamistisk extremism och terrorism. MMRK har bland annat anklagat kriminalisering av terrorresor för att vara raslagar riktade mot muslimer. De har också (på fullaste allvar!) hävdat att återvändande jihadister inte utgör ett säkerhetshot. Men terrordåden i Paris och Bryssel är tyvärr blodiga bevis på det reella hot som IS-återvändare utgör.

Vilka fina vänner som Dramaten skaffat, va? När sådana röster går till nationalscenens försvar hoppas man att teaterbyråkraterna på Nybroplan i Stockholm inser vilka krafter de har att göra med. Än är det inte försent att omvärdera ert samarbete, Dramaten.

Läs mer: Självklart ska vi riva sönder jihadisternas pass