Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: När man ljuger på andra språk

En arabiskspråkig Facebook-sida med S-kopplingar sprider falska påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ledarsidans Bawar Ismail om en skandal som riskerar att stärka fördomarna om val- och kampanjinformation på andra språk än svenska.

Är det fel av riksdagspartierna att kampanja på andra språk än svenska? Ja, menar vissa. Nej, viktigt för demokratin säger andra.

Men helt oproblematiskt är det inte med valkampanjer som inte drivs på svenska.

I veckan avslöjades att en arabiskspråkig Facebooksida med kopplingar till Socialdemokraterna i småländska Sävsjö spridit falska påståenden om Moderaterna och Socialdemokraterna. I ett inlägg översatt från arabiska står följande att läsa: "Vi vill påpeka att rasistiska partier började nyligen stiga i mätningar och detta är en stor risk för oss allihopa, därför betraktas det kommande valet avgörande för många av oss" och sedan följer ett antal punkter som sägs vara moderat och sverigedemokratisk politik. Den arabiskspråkiga sidan uppger bland annat att Moderaterna vill förbjuda halalkött och att man vill stänga moskéer och förbjuda slöja för de under 18 år.

Läs mer: Bawar Ismail: Kan nästa regering ge oss en färdplan mot ett tryggare Sverige igen?

Det är ju rena lögner. Socialdemokraterna har från centralt håll meddelat att detta är fullständigt oacceptabelt. Gott så. Men den lokala Facebook-sidan visar just problemet med valkampanjer på andra språk.

I ett land som tagit emot många nya människor och samtidigt saknat en fungerande integrationspolitik så är det inte konstigt att vi nu har grupper i samhället som inte behärskar det svenska språket. Vi talar om invånare som kan ha rösträtt i lokala val. Och eftersom Sverige saknar språkkrav för medborgarskap har vi även svenska medborgare med rösträtt i riksdagsvalet som inte kan svenska. Att riksdagspartierna försöker nå ut till dessa grupper behöver inte vara fel eller fult. Ja, det kan till och med vara en god samhällsgärning att nå ut till dessa grupper och förmå dem att rösta i svenska val.

Att den lokala socialdemokratiska Facebook-sidan avslöjades med att sprida lögner är tack vare en samhällsengagerad invånare som behärskar det arabiska språket.

Problemet är bristen på transparens. I Sverige talar man svenska. Men när partier bedriver valkampanjer på andra språk uppstår ett antal frågetecken. Hur ska man kunna granska budskap som förmedlas på exempelvis arabiska eller somaliska om man inte behärskar språken i fråga? Kan man lita på att informationen är korrekt? Att den lokala socialdemokratiska Facebook-sidan avslöjades med att sprida lögner är tack vare en samhällsengagerad invånare som behärskar det arabiska språket. Men de lokala medierna missade det helt och hållet och därmed också resten av samhället. Och man kan även anta att den lokala S-föreningen inte hade någon aning om lögnerna som den arabiska Facebook-sidan spred i deras namn – trots att de borde haft koll på innehållet.

De flesta svenskar önskar sig förmodligen en anständig och saklig valrörelse. Det kräver att partier och politiker för en uppriktig och transparent valkampanj som både medier och medborgare kan ta del av. Det är en sak att översätta sitt politiska budskap. Men att ljuga om sina motståndare på andra språk riskerar att leda till att allmänheten i framtiden misstänkliggör valkampanjer på andra språk än svenska. Och vid en sådan situation skulle partierna inte längre våga att nå ut till nyanlända med bristande svenskkunskaper.

Läs även: Bawar Ismail: Låt inte utanförskapet gå i arv