Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Nu ska Sverige äntligen göra sig redo för rymden

Ledarsidans Bawar Ismail kommenterar regeringens besked om att utveckla en svensk rymdstrategi.

Det sker mycket i rymdbranschen just nu. Kommersiella aktörer som SpaceX och Blue Origin prövar på koncept som återanvändningsbara rymdfarkoster. Ett av de största hindren för privata rymdresor har just varit de skyhöga kostnaderna för uppskjutningen av rymdfarkoster.

Om det blev möjligt att återanvända raketer, i stället för att bygga nya raketer inför varje resa, skulle rymdresor bli avsevärt mycket billigare än vad det kostar i dag. Och företag som SpaceX och Blue Origin gör stora framsteg. I slutet av mars i år lyckades SpaceX återanvända en raket. Den privata rymdkapplöpningen har växlat upp.

Men inte nog med det. Det investeras även i teknik för att en dag kunna utvinna mineraler och vatten på månen - och på asteroider. I september påbörjade USA:s rymdforskningsmyndighet NASA en operation för att utvinna material på asteroiden Bennu. Och 2015 beslutade dåvarande president Barack Obama att amerikanska medborgare har rätten att äga asteroidresurser.

Ja, utvecklingen i rymdbranschen gör sådana framsteg att SpaceX-grundaren Elon Musk tror att mänskligheten snart kommer att kunna bosätta sig på andra planeter i vårt solsystem.

Läs mer: Ledarsidan framtidsspanar: Om 50 år kanske vi lever på Mars?

Vem kunde tänka sig att det på allvar talades om rymdturism, rymdgruvdrift – ja, att mänskligheten en dag kan komma att bosätta sig långt borta från vår planet? Kanske är snart Star Trek inte långt ifrån verkligheten?

För det är inte på låtsas längre. Mycket pengar läggs på att utforska våra möjligheter att resa i rymden.

Och ovanstående exempel är bara ett litet smakprov på vad som händer i rymdbranschen. Här finns fantastiska möjligheter. Och Sverige kan faktiskt hoppa på tåget.

I mer än två år har Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin försökt få regeringen att utveckla en rymdstrategi – en tydlig rymdpolitik – för att dra nytta av utvecklingen i rymdbranschen. Svensk rymdpolitik har länge saknat politisk styrning. Ledarsidan samtalade med Sundin i vintras då han bland annat sade:

"Det finns några rymdturismföretag som Virgin. De har inte bestämt var de ska lägga sin verksamhet. Och de rymdfarkoster som de håller på att utveckla skulle kunna fungera på vanliga flygplatser. Men vad de här företagen säger är att de skulle kunna välja Sverige men det finns inget ansökningsförande. Företagen vet inte om de ska vända sig till regeringen eller rymdstyrelsen för att få tillstånd att bedriva rymdturismverksamhet här."

I veckan fick Mathias Sundin äntligen ett positivt svar från regeringen. Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), meddelade att regeringen kommer utveckla en svensk rymdstrategi. Detta hade inte blivit möjligt om politiker som Sundin inte drivit frågan. Det är ett välkommet besked, för kanske kan detta rent av öppna upp Sverige för de kommersiella rymdföretagen.

Om Sverige ska vara en del av mänsklighetens nya stora äventyr måste vi ha ett uppdaterat och moderniserat regelverk. Och framför allt en välkomnande attityd till de privata rymdföretagen. Målet bör vara att det ska kännas självklart att förlägga sin rymdverksamhet i Sverige.

Vi ska sikta mot rymden.