Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Politiskt kaos i Hofors – då vill kommunalrådet inte svara på frågor

 
Nya styret i Hofors
Visa alla artiklar

Vad säger det om ledarskapet i Hofors när de undviker journalister?

Det verkar vara väldigt turbulent i Hofors just nu. Eller turbulent, det låter snarare som det är kaos i kommunpolitiken.

Och kaoset verkar ha brutit ut på det senaste kommunstyrelsemötet. Det talades om fascism. En penna kastades i väg. Det var mycket upprörda känslor i omlopp.

På det urspårade kommunstyrelsemötet ska Vänsterpartiets Xamuel Gonzalez Westling ha anklagat den borgerliga oppositionen för att vara nazister och fascister, åtminstone enligt Moderaternas Alf Persson.

Det har uppfattats fel, menar Xamuel Gonzalez Westling.

Och vips. Bråket ledde till att Hofors för första gången i modern tid nu får två borgerliga partier i kommunstyret. Socialdemokraterna har sedan en tid tillbaka tröttnat på kollegorna i Vänsterpartiet, och bjöd därför in Liberalerna och Centerpartiet till ett samarbete.

Och det är kanske inte så konstigt. Allt tyder på att Vänsterpartiet i Hofors vill söka konflikter och motsättningar, än att nå överenskommelser.

"När vi i Vänsterpartiet får igenom någonting går vi direkt vidare till nästa sak. S är enligt egen utsago mer av förvaltare", sade exempelvis vänsterpartisten Xamuel Gonzalez Westling till GD.

"Vänsterpartiet vill fortsätta ha inriktningen med konflikt och konfrontation", sade Daniel Johansson, ordförande för S i Hofors.

Läs mer: Kommunalrådet i Hofors får kritik efter bråkigt möte – duckar GD:s frågor om nya styret

Utifrån dessa uttalanden, och vad som skedde på det senaste kommunstyrelsemötet, är det därför fullt förståeligt varför Socialdemokraterna till slut bröt med de gnälliga vänsterkollegorna.

Så vad kommer att ske i Hoforspolitiken nu? Hur kommer S-L-C-samarbetet att påverka Hoforsborna? Vad kommer att ske med företagsklimatet i kommunen? Hur blir det med skolan? Omsorgen? Vad har det nya styret för mål och planer?

Och varför blev det så stökigt på det senaste kommunstyrelsemötet?

När GD försöker få till en intervju med kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila (S) svarar hon via sms att hon inte har tid för frågor. Ja, om inte de två nya samarbetspartierna L och C får vara med på intervjun då.

Det är fullständigt oacceptabelt. Ja, rent av bedrövligt. Som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd bör Antilla vara tillgänglig för frågor. Invånarna i Hofors har all rätt att veta vad som skett de senaste dagarna, och vad planen är för Hofors framtid. Då är det inte okej att försöka slingra sig undan journalisternas frågor.

Linda-Marie Anttila är kommunstyrelsens ordförande! Det ska inte behövas representanter från andra partier för att få till en intervju. Varken Centerpartiet eller Liberalerna har ju den tyngsta politiska posten i Hofors.

Låt gå att det kanske varit politiskt turbulent i kommunpolitiken, men det är inte en ursäkt för att undvika en intervju med lokaltidningen. Om något är det nu, när allt förändras så snabbt i Hoforspolitiken, som Linda-Marie Anttila bör träda fram.

För vad säger det om ledarskapet när de undviker journalister?

Ja, det säger åtminstone att det socialdemokratiska styret i kommunen inte verkar ha full koll på läget. Desto mer viktigt då att de låter sig intervjuas av lokaltidningen.

Träd fram, Linda-Marie Anttila!