Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Statlig sajt relativiserar hedersmord och terrorism

Myndigheten för stöd till trossamfund har satsat på en ny informationssida om islamofobi. Men tyvärr är den fylld med korkad nonsens som relativiserar hederskultur och kampen mot terrorism. Varför går våra skattepengar till det här, undrar ledarsidans Bawar Ismail.

I en liberal demokrati ska ingen individ eller grupp diskrimineras, trakasseras eller attackeras på grund av sin kulturella eller religiösa härkomst. Att bekämpa hatet mot olika minoriteter i Sverige måste vara en politisk prioriterad fråga.

Och regeringen Löfven vill så klart visa att de tar rasismen i samhället på fullaste allvar. Regeringen har bland annat lagt fokus på hatet mot muslimer. Förra året gav demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ett särskilt uppdrag till Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) om att "genomföra insatser mot rasism riktad mot muslimer".

I regeringens beslut står följande: "Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) får i uppdrag att under hösten 2017 genomföra regionala seminarier om rasism för civila samhället, särskilt muslimska församlingar och organisationer samt andra berörda aktörer, i syfte att öka benägenheten att polisanmäla brott och anmäla diskriminering riktad mot muslimer.

Kostnaden för uppdraget uppgår till 700 000 kronor.

Uppdraget från Alice Bah Kuhnke fyller ett gott syfte. För att komma till rätta med rasistiska brott är det centralt att medborgare vågar anmäla hatbrott och diskriminering.

Tyvärr har Myndigheten för stöd till trossamfund valt att samarbeta med en aktör från det muslimska civilsamhället som är långt ifrån problemfri. SST skriver följande om regeringsuppdraget på sin hemsida: "Myndigheten samverkar med studieförbundet Ibn Rushd för att medvetandegöra hot, våld och trakasserier mot muslimer i Sverige".

Ibn Rushd, alltså. Har SST noll koll? Studieförbundet Ibn Rushd, som har nära kopplingar till Islamiska förbundet och Sveriges Unga Muslimer, har ju "råkat" bjuda in antisemitiska gäster mer än en gång. Och varje gång studieförbundet avslöjats har de så klart tagit avstånd, för att sedan hamna i ytterligare en skandal.

Det är tydligen inget problem för SST. Så i samarbete med Ibn Rushd har de nu lanserat en sajt om muslimhat. På islamofobi.se kan man läsa om hur man anmäler hatbrott. Och det är väl bra.

Men det är inte allt. En rad riktigt torra texter (seriöst, att käka finska pinnar med torr mun är mer tillfredsställande) finns publicerade på islamofobi.se. Här kan man bland annat läsa följande av Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet: "En rad omständigheter som demoniseringen av muslimer som terrorister och kulturell underlägsna genom ”hedermordsdebatten” har bidragit till den politiska och mediala förstärkningen av antimuslimismen".

Kamali skriver även: "Etableringen av ”det globala kriget mot terror” som riktas mot muslimer som folkgrupp oavsett var de befinner sig, är en av orsakerna bakom den ökade rasismen och diskrimineringen mot muslimer. En ny våg av militär- och polisiär forskning har etablerats för att studera ”det muslimska hotet” för och i 'Väst'"

"Antimuslimism" har förstärkts av "hedersmordsdebatten"? "Militär- och polisiär forskning" om det "muslimska hotet"? På en statligt finansierad informationssida står det alltså att läsa att debatten om hederskulturer och forskning om terrorism är islamofobiskt. Det här är tyvärr inget skämt. Våra skattepengar har gått till det här tramset.

Det är fullständigt ofattbart. Såväl hedersförtrycket som hotet från den islamistiska extremismen är samhällsproblem som måste tas på allra största allvar. Hederskulturer är ett faktum. I Sverige lever tusentals barn och ungdomar under strikt uppsyn av familj och släkt. De får inte leva som de vill. De får inte träffa vem de vill. De får inte älska vem de vill. Och om man inte lyder familjen eller släkten har man dragit skam över släkten. I värsta fall kan det leda till hedersmord.

I flera år omöjliggjordes en seriös debatt om hederskulturens existens. Mycket tack vare att samhällsdebatten präglades av liknande attityder som Kamali ger uttryck för. Man misstänkliggjorde de röster som vågade yttra sig om hedersförtrycket. De stämplades som islamofober och rasister. Och år 2018 sätter Kamali fortfarande ett likhetstecken mellan debatten om hedersförtryck och "antimuslimism".

Och ingen seriös människa kan heller hävda att terrorismforskning är antimuslimskt. Har Kamali missat att sådana studier även omfattar terrorism från alla möjliga slags politiska läger?

Men dumheterna tar inte slut där. Kitimbwa Sabuni, företrädare för Muslimska mänskliga rättighetskommittén (som har en historia av att förringa islamistisk extremism och terrorism), har också fått bidra till SST:s nya islamofobisajt. Under rubriken "Islamofobi – en rasism i tiden" går Sabuni till attack mot mediepersonligheter med muslimsk bakgrund som inte delar hans extrema åsikter:

"Den kanske mest tragiska kategorin av mediepersonlighet islamofobi-industrin genererar är den muslimska inbäddade informanten som i kraft av att själv ha muslimsk kulturbakgrund antas besitta en djupare, sannare kunskap om muslimer. (...) Dessa muslimska ”sanningssägare” agerar ibland av komplexa, multifacetterade skäl men man kan inte bortse från att islamofobi-industrin är en genväg till en karriär inom journalistik, politik eller akademi för framåtsträvande personer som annars mest möter stängda dörrar".

Sabuni väljer att inte namnge några svenska mediepersonligheter med muslimsk kulturbakgrund men det går inte att missa vad han insinuerar. Liberala muslimer och ex-muslimer som hörs i debatter om islam och islamistisk extremism är ett gäng husblattar. Deras åsikter och erfarenheter är inte genuina, utan ett verktyg för att göra karriär.

Snacka om att förminska människor. Vilken otroligt sorglig människosyn. Och det här tramset sponsras av staten. Av Myndigheten för stöd till trossamfund. Det finansieras via våra skattepengar.

Nu får det vara nog med myndigheternas naivitet! Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) bör genast förklara om det är rätt av SST att samarbeta med en organisation som Ibn Rushd. Och huruvida det är rätt att våra skattepengar går till en sajt som bland annat relativiserar frågor som rör hedersmord och terrorism.

För vem vill betala skatt när man ser hur våra myndigheter arbetar?

Rasism i samhället ska bekämpas. Men aldrig i samarbete med ytterst tvivelaktiga aktörer.