Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Sveriges Unga Muslimer förlorar statsbidraget igen – ny rapport belyser en djupt antidemokratisk organisation

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har åter igen valt att neka Sveriges Unga Muslimer statsbidrag. Den här gången har myndigheten även lagt fram en rapport som tydligt visar att SUM inte lever upp till demokratins idéer. Äntligen vinner förnuftet, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Annons

Våra myndigheter börjar långsamt skärpa till sig angående skattemedel till högst tvivelaktiga organisationer. 2016 nekade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, statsbidrag till organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). För den som följt debatten om skattestöd till antidemokratiska organisationer var det ett förvånande beslut som föll från det blå – men samtidigt var det även väntat och självklart.

Det var förvånande för att svenska myndigheter inte tycktes ta problemet med skattemedel till antidemokratiska organisationer på allvar. Trots all tal om uppföljning, kontroll, rutiner och kriterier så verkade ingen förändring ske. Bidragen fortsatte rulla ut år efter år, trots återkommande debatter och skandaler kring bidragsberättigade organisationer. Så när MUCF väl intog en tuffare position så var vi många som väntade oss ett beslut om Sveriges Unga Muslimer.

Läs mer: Bawar Ismail: Äntligen ryker statsbidraget till Sveriges Unga Muslimer

SUM har nämligen hamnat i den ena efter den andra skandalen. Organisationen har bjudit in föreläsare och gäster vars åsikter och uttalanden står långt ifrån demokratins idéer. Exempelvis homofoben Abdullah Hakim Quick som förespråkat dödsstraff för homosexualitet och Jamal Badawi som hyllat självmordsbombningar.

Men SUM överklagade beslutet och vann mot MUCF i Förvaltningsrätten 2017. Av domen framgick det att MUCF inte hade lagt fram ett tydligt underlag för sitt beslut, bland annat saknades viktiga källhänvisningar.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor står dock på sig och meddelade i veckan att SUM åter igen nekas statsbidrag. Den här gången är myndigheten även väl förberedd. Bakom beslutet finns en rapport, skriven av frilansjournalisten Magnus Sandelin, som klart och tydligt visar varför SUM inte bör få ett enda öre av skattebetalarna.

Rapporten är en skrämmande läsning som inte bara lyfter fram vilka extremistiska personer som SUM bjudit in till olika arrangemang, den visar även att det inom SUM finns "överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön och andra antidemokratiska islamistiska miljöer".

Det rör sig bland annat om en tidigare ordförande för en av SUM:s lokalföreningar som år 2011 greps av polisens nationella insatsstyrka, misstänkt för att vilja mörda konstnären Lars Vilks.

Eller ta fallet "Eskilstuna unga muslimer", lokalföreningen där tre tidigare företrädare öppet visat sympatier för våldsbejakande islamism. Två av föreningens styrelseledamöter valde att år 2015 resa till Syrien och ansluta sig till en lokal al-Qaidagrupp.

Läs även: Bawar Ismail: Statlig sajt relativiserar hedersmord och terrorism

Rapporten nämner även islamiska ungdomsföreningen i Gävle vars nuvarande ordförande omnämndes flitigt i GD:s granskning av Gävle moské 2015. Företrädaren har bland annat uttryckt sympatier för terrorsekten Islamiska staten och andra jihadistgrupper. Islamiska ungdomsföreningen i Gävle står som medlemsorganisation i SUM.

Vidare visar rapporten hur SUM har "formella samarbeten med organisationer och personer som har nära kopplingar till Muslimska brödraskapet".

SUM:s högsta företrädare har återkommande gånger sagt att organisationen står upp för demokrati. Men rapporten från MUCF visar en annan, en betydligt mörkare, bild än den som SUM försöker förmedla till allmänheten.

Sveriges Unga Muslimer kan inte längre lura någon. Gullandet är över. Det är rätt att neka organisationen statsbidrag.

Men det räcker inte med att stoppa de skattefinansierade bidragen. Det finns föreningar i det svenska civilsamhället som måste omvärdera sin relation till SUM. Bara för en månad sedan gjorde SUM gemensam sak tillsammans med en rad andra civilsamhällsaktörer, däribland LSU (Sveriges ungdomsorganisationer), Friends, RFSU och Scouterna, när de skrev om rasism på Aftonbladets debattsida. Civilsamhället bör undvika att samarbeta med en organisation som bjudit in hatpredikanter och som haft lokala företrädare som uttryckt sympatier för våldsbejakande islamism.

Läs mer: Bawar Ismail: Seger för demokratin när extremister måste betala tillbaka skattepengar