Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Till slut fick Nyamko Sabuni en motståndare i Erik Ullenhag

Ledarsidans Bawar Ismail kommenterar nyheten om att ex-ministern Erik Ullenhag ställer upp i Liberalernas partiledarval.

Annons

Det blir Sabuni vs Ullenhag.

Ett bra tag var hon ensam om att kandidera till Liberalernas partiledarskap, tidigare jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni (L). Det har gett Sabuni gott om tid att resa runt i det liberalpartistiska Sverige och svara på medlemmarnas frågor. Vilken politik och framtida inriktning hon ser för partiet har benats ut i en programförklaring.

I Nyamko Sabuni har Liberalerna en kandidat som vill att det liberala partiet ska ge en röst åt hela Sverige – från storstäder till landsbygd, från välbärgade villaområden till utsatta betongförorter. Det är en ambitiös vision om att bredda partiet men förmodligen en helt nödvändig sådan. Liberalerna svävar nämligen runt 4 procent i mätningarna, det gamla Folkpartiet är i akut behov av nya väljare.

I veckan släpptes nyheten som alla egentligen visste skulle komma förr eller senare. Erik Ullenhag, som efterträdde Sabuni på integrationsministerposten, vill också bli partiledare för L. Några konkreta idéer och visioner för partiet kommer dock inte att presenteras förrän efter EU-valet. Ullenhag väntar nämligen med att presentera sin kandidatur, enligt källor till Ekot.

Såväl Sabuni som Ullenhag har erfarenheter som statsråd i alliansregeringen. Båda har tagit en paus från partipolitiken. Sabuni vände sig mot näringslivet, Ullenhag mot diplomatin och Jordanien. Ingen av dem är färgade av den utslitna regeringsförhandlingen hösten 2018 och det efterföljande Januariavtalet.

Men där tar de få likheterna stopp. Ta bara integrationspolitiken som exempel, som ju både Sabuni och Ullenhag haft regeringsansvar över.

Nyamko Sabuni var långt före sin tid i rollen som integrationsminister. Hon ville kartlägga utanförskap och extremism, bland annat genom Rosengårdsrapporten år 2009, vilket väckte stor kritik och anklagelser om islamofobi. I dag betraktas det dock som en självklarhet att studera extremistiska miljöer och kartlägga utanförskap och social utsatthet. Vad blev Ullenhag känd för under sina år som integrationsminister? Jo, host, den där regeringssajten om tolerans och invandringens "myter".

Liberalpartisterna har ett intressant val att göra.