Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: TV4:s Marcus Oscarsson låter inte alls som SD, Alex Schulman!

Vi måste sluta stämpla allt vi ogillar för att vara högerpopulism. Det sätter stopp för en fri och öppen debatt.

TV4:s politiske expert Marcus Oscarsson är väl omtyckt. På Facebook följs han av över en kvarts miljon svenskar, och hans nyhetsinslag delas flitigt. Det är förståeligt. Oscarsson nöjer sig inte med att bara analysera svensk och internationell politik i sina inslag i TV4:s Nyhetsmorgon, han anstränger sig nämligen lite extra för att göra analyserna mer underhållande. Ta den gången han förklarade riksdagspartiernas budgetförslag genom att hacka sönder tårtor. Det var pedagogiskt, men kanske framför allt kladdigt. Eller den gången när han smällde ballonger för att visa hur många gånger som regeringen Löfven svikit sina vallöften.

Marcus Oscarsson har lyckats göra politiska analyser mer underhållande. Man kan givetvis fråga sig om politik, som i mångt och mycket handlar om allvarliga frågor, ska paketeras om till att vara mer lättsamt. Men om underhållande inslag ger tv-tittare en närmare inblick i exempelvis svenska budgetregler eller amerikanska presidentval, är det väl bara bra.

På sin Facebook-sida följer Marcus Oscarsson upp vad som händer i världen. Han levererar snabba analyser och delar sådant han finner intressant. Ibland uttrycker han även sina egna åsikter, vilket efterfrågas av många av hans följare i kommentarsfältet. Visst borde han få göra det!

Tidigare i veckan skrev Oscarsson på sin Facebook-sida om läget i Europa. Om hur Brexit, Trump och ett Ryssland på offensiven skakat om Europas trygghet. Sedan lägger han fram ett eget fempunktsförslag för vad de europeiska ledarna bör göra.

Inlägget välkomnades av den politiske expertens många följare. Men författaren och tyckonomen Alex Schulman tycker att det är problematiskt att Oscarsson, i egenskap av politisk reporter, ibland uttalar sig politiskt. Och visst, Sverige är exempelvis inte USA där det är betydligt vanligare att nyhetskanaler ger utrymme åt löst politiskt tyckande. Men Oscarsson har inte ett program på Fox News, han analyserar politik för TV4 och han driver inte sin politiska agenda i tv-rutan.

Men det Alex Schulman ogillade mest var Oscarssons förslag om vad Europa bör göra för att möta den allt mer utbredda oron. "Det här är en retorik som kommer direkt från Sverigedemokraterna" sa Schulman i sin podd nyligen, och beskrev sedan Oscarssons förslag som högerpopulistiskt.

Så vad är det Oscarsson tycker att Europas ledare bör göra? Ja, hans första förslag är att EU borde bli betydligt bättre på att lyfta fram allt det goda som unionen möjliggort för sina medborgare. Detta för att möta EU-skeptiker. Wow, vad sverigedemokratiskt! Eller inte.

Oscarssons andra förslag? Att säkra Europas gränser så att Turkiet inte ska kunna utpressa EU. Flyktingavtalet som EU ingått med Turkiet, för att stoppa inflödet av migranter från turkiskt håll, har nämligen lett till att president Erdogan återkommande gånger hotat med att släppa lös en ny stor flyktingvåg mot Europa om EU inte tillmötesgår den turkiska regimens olika krav. Är det här högerpopulism? Oscarsson vill ju bara göra Europa mindre beroende av en turkisk regim som för sitt land i en allt mer auktoritär riktning! Att säkra Europas yttre gränser är det enda som kan göra EU oberoende av turkiska gränspoliser och Erdogans maktgiriga ambitioner.

Och resten av Oscarssons förslag då? Ja, han vill se mer hjälp i flyktingarnas närområde, förebyggande insatser mot krig och krafttag mot islamism. Också högerpopulism, Alex Schulman?

FN:s flyktingorgan UNHCR har återkommande gånger bett om mer resurser för att ge flyktingar i överfyllda flyktingläger ett mer drägligt liv. Hur kan det vara sverigedemokratiskt att vilja ge mer hjälp till närområden? Bara för att SD försökt ställa asylinvandring mot hjälp i närområdet betyder det inte att man är sverigedemokrat om man tycker att UNHCR bör få lite mer resurser. Ta bara en titt på hur det ser ut i flyktingläger i länder som Libanon, Jordanien och Turkiet – UNHCR behöver mer pengar.

Förebyggande insatser mot att konflikter och krig bryter ut är dessutom en klok idé för att skapa en mer säker värld. Hade omvärlden stoppat Bashar al-Assad redan 2011 hade det syriska inbördeskriget inte varit inne på sitt femte år. Ett krig som lett till över en kvarts miljon döda, och miljontals fler människor på flykt. Ett krig som dessutom ledde till Islamiska statens frammarsch och deras folkmord på etniska och religiösa minoriteter.

Och krafttag mot islamism? Det är väl en självklarhet! Terrorn i Paris, Bryssel och Köpenhamn är en smärtsam påminnelse om hotet militant islamism utgör mot våra samhällen.

Detta är inte högerpopulistiska förslag. Det är frågor som höger- och vänsterledare runt om i Europa har att göra med. När blev förebyggande insatser mot krig och krafttag mot islamism uttryck för högerpopulism? SD-retorik? Kanske är det bara så att Alex Schulman gillar att stämpla allt det han ogillar för att vara sverigedemokratiskt.

Det är synd. För om fler följer i Schulmans fotspår och stämplar allt man ogillar för att vara högerpopulism stryper vi nödvändiga debatter om hur vi ska skapa fred och säkerhet i vår omvärld.