Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BAWAR ISMAIL: Varför ska återvändande folkmördare få skuldsanering och bostäder?

Återvändande IS-svenskar ska stoppas från att begå terrordåd här hemma.

Just nu försöker irakiska och kurdiska styrkor befria Mosul i norra Irak från Islamiska statens (IS) terrorvälde. När IS intog staden sommaren 2014 inledde jihadisterna en brutal förföljelse av områdets religiösa och etniska minoriteter. Kristna hem markerades, och det ställdes ultimatum: betala, fly eller dödas.

Efter Mosuls fall attackerade IS kurderna i norr och erövrade Sinjar, ett område befolkat av den yezidiska minoriteten. De svartklädda jihadisterna inledde snabbt en etnisk rensning av yezidierna. Upp mot 5000 människor mördades, och betydligt fler kvinnor och barn togs som slavar.

IS har begått folkmord på kristna, yezidier och andra minoriteter i området, enligt FN.

Jihadisternas brutalitet kan inte ha undgått någon. Förutom den etniska och religiösa rensningen av minoriteter har jihadisterna tänt eld på fångar, slängt ner homosexuella från höga byggnader och tvingat barn att spränga sig själva.

Medan slaget om Mosuls befrielse utkämpas i detta nu, diskuteras det åter igen hur svenska kommuner ska hantera återvändande jihadister. Flera kommuner förbereder för avhopp från islamistisk extremism rapporterade Sveriges Radio i veckan. Sedan tidigare har exempelvis Stockholm stad antagit en handlingsplan för att hantera återvändande jihadister.

Till SR säger Christoffer Carlsson, som skrivit en rapport för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, att återvändande jihadister "behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet".

Återintegreras på arbetsmarknaden? Körkort? Skuldsanering?

Tänk att vara svensk-kurd eller svensk-assyrier, vars släkt och vänner kanske fallit offer för IS, och höra dessa förslag? Hur känner man sig då? Förbannad? Förmodligen. Uppgiven? Fullständigt rimligt!

Eller tänk på Sveriges många veteraner. De som tjänstgjort under FN-flagg utomlands. Det finns nästan inget veteranstöd i det här landet. Att som veteran då få höra att svenska jihadister ska få alla möjliga sorters stöd måste kännas brutalt orättvist.

Det är fullt förståeligt. Och debatten om vad kommunerna bör göra säger väldigt mycket om hur tandlös den svenska terrorlagstiftningen är i dag. Runt om i landet förbereder sig alltså kommuner för att "hjälpa" jihadister som inte kommer hamna bakom lås och bom.

Just därför är det välkomnande att nya terrorlagar planeras att införas för att skapa bättre möjligheter för att lagföra återvändande jihadister.

Men, säger de som förespråkar jobb- och bostadsstöd till IS-svenskar, det är inte kommunernas ansvar att lagföra terrorister. Ja, men finns det någon seriös människa där ute som tror något annat? Det är bara en usel halmdocka till ursäkt.

Återvändande folkmördare ska inte få vare sig skuldsanering eller bostadsstöd. Bäst vore om de bara möttes av polisen på Arlanda eller vid Öresundsbron.