Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Varning för min generation

Artikel 2 av 2
Ledarsidans sommarläsning 2018
Visa alla artiklar

I del två av "Ledarsidans sommarläsning" läser Bawar Ismail en bok om den ömtåliga ungdomsgenerationen. Men Benjamin Dousas (M) bok "Snöflingorna faller över Husby" är även berättelsen om en kille från orten och hans inspirerande klassresa.

Dagens kids är bortskämda, lättkränkta och totalt ansvarslösa. Det har blivit allt mer populärt att hävda detta om 80- och 90-talisterna.

Undertecknad tillhör själv denna hårt kritiserade ungdomsgeneration, 90-talist som jag är. Det gör även Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, som tidigare i våras var aktuell med boken "Snöflingorna faller över Husby" (Timbro). Dousa beskriver sin generation som en generation av snöflingor: "Den bärande idén är att du, precis som en snöflinga, är unik. Nu ska man inte bara kunna lyckas om man anstränger sig och jobbar hårt för någonting. Nu förtjänar man också att lyckas bara för att man finns".

Visst verkar det finnas allvarliga attitydproblem i denna generation. I Företagarnas rapport "Det är attityden, dumbom" tecknas en bild av unga arbetssökande som inte är tillräckligt ansvarstagande eller självgående. Ungdomarna visar inte heller något intresse av att jobba.

Läs mer: Bawar Ismail: Ja, vi ungdomar är nog ganska lata trots allt

För några år sedan skrev en psykolog på Arbetsförmedlingen följande i en debattartikel: "Ett Arbetsförmedlingskontor bjuder in 185 ungdomar till en rekryteringsträff. Arbetsgivaren vill anställa mellan 35-40 ungdomar. 12 personer kommer. Ytterligare en rekryteringsträff, denna gång bjuds knappt 50 ungdomar in. Ingen kom".

Allt det här visar på en generation som inte förberetts för det riktiga vuxenlivet

Men det är inte bara på arbetsmarknaden som "snöflingorna" utmärker sig. Denna ömtåliga generation märks även av på andra håll i samhället. Fotbollsförbund vill inte låta kidsen vinna fotbollsturneringar, för att det tydligen är elakt att låta barn förlora. Studenter önskar sig "trygga rum" för att slippa läsa litteratur som riskerar att kränka deras känslor och utmana deras världsbild. Från politiska ungdomsförbund och intresseorganisationer hörs nästan enbart krav på olika rättigheter – men inget om skyldigheter.

Läs även: Bawar Ismail: Alla 90-talister vill vara lyckliga – men livet kan inte vara perfekt

Det är inte helt oproblematiska attityder. Allt det här visar på en generation som inte förberetts för det riktiga vuxenlivet. Allt i livet levereras ju nämligen inte på ett silverfat och man måste vara förbered på att möta sådant man ogillar i verkligheten.

Det bästa med "Snöflingorna faller över Husby" är dock de tillfällen då Benjamin Dousa berättar om sin uppväxt i Stockholmsförorten Husby. I början av grundskolan pratar Dousa "rinkebysvenska" och har svårt att anstränga sig under lektionerna. Skolledningen bryr sig inte. Men det gör däremot Dousas ensamstående mamma som tjatar in honom på en ny skola. I denna nya utbildningsmiljö kom Dousa att lära sig ordentlig svenska och han fick även en lärare som gav "svartbetyg" åt sina elever.

Det är här Dousas klassresa börjar. Och den fortsätter sedan mot studier vid Handelshögskolan i Stockholm och ordförandeskapet i Moderata ungdomsförbundet.

Dousa beskriver en klassresa som bygger på hårt arbete, slit och personligt ansvarstagande

Det talas ofta om att barn och ungdomar i socialt utsatta områden behöver goda förebilder. Nå, i Benjamin Dousa finns just en sådan god förebild. Här har ingen genväg tagits till framgång. Här skönmålas inte verkligheten och inga fluffiga sockervaddsdrömmar utlovas till läsarna. Dousa beskriver en klassresa som bygger på hårt arbete, slit och personligt ansvarstagande. Det är exakt sådana berättelser som behövs i dagens Sverige. Det är väldigt mycket "gör din plikt, kräv din rätt" över det hela. En paroll som fler bör ställa sig bakom.