Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Vem tar över efter Anna Kinberg Batra?

Moderaterna ska byta partiledare. Ledarsidan listar tänkbara efterträdare.

Där stod hon rakryggad. Framför en massa ivriga journalister som ville ha ett snabbt svar på frågan: kommer hon avgå? Och hon höll kanske sitt bästa tal någonsin. Ett tal som var känslosamt, men som samtidigt levererade läxa i självkritik åt sina kollegor som vänt henne ryggen.

Anna Kinberg Batra gjorde sin starkaste insats som Moderaternas partiledare på fredagen när hon meddelade svenska folket om sin avgång. Hon insåg att hon inte hade någon chans att leda det moderata partiet in i valrörelsen. Alldeles för många partidistrikt hade deklarerat att de inte hade något förtroende för henne. Och när bråket inom M fortsatte ute i det öppna var det för sent att göra något åt krisen. Kinberg Batras förtroende var förbrukat. Och skadat. Det fanns ingen återvändo.

Men vem tar över? Under hela M-krisen har ingen – inte en enda kotte! – trätt fram och deklarerat att de vill ta över det krisande partiet. Visst har det viskats och spekulerats om potentiella efterträdare. Men mycket är oklart. Och med tanke på hur både svensk politik och omvärlden de senaste åren levererat den ena överraskningen efter den andra, så är det svårt att ringa in den mest självklara kandidaten.

Läs mer: Karin Bergkvist: Moderaterna gjorde det enkelt för sig – det här löser inte partiets problem

Men här kommer ett försök till att förutse vem som kan tänkas ta över Moderaterna.

1. Ulf Kristersson. En stabil kandidat. Just nu partiet ekonomiskpolitiska talesperson. Tidigare socialförsäkringsminister under alliansregeringen. Skicklig debattör. Har intressanta tankar om social rörlighet och klassresor, vilket skulle kunna ligga till grund för en ny moderat berättelse om det framtida Sverige.

2. Elisabeth Svantesson. Ytterligare en stabil kandidat. Var tidigare arbetsmarknadsminister under alliansregeringens sista tid vid makten. I dag är hon andre vice partiordförande. Ett självklart val om Moderaterna vill fokusera på jobb, jobb, jobb. Men hennes bakgrund i Ja till Livet, en abortkritisk organisation, kan utgöra problem – framför allt i en valrörelse där politiska motståndare kommer lyfta fram minsta lilla detalj för att sätta dit motståndarsidan.

3. Johan Forsell. Partiets migrationspolitiska talesperson. Varit framträdande i debatter om migration och terrorism – frågor som onekligen kommer vara centrala i valrörelsen. Skulle förmodligen hålla fast Moderaternas nygamla restriktiva linje i migrationsfrågor.

Och så finns det så klart några bubblare.

4. Mikael Odenberg. Reinfeldtregeringens första försvarsminister som avgick i protest mot alliansens besparingsplaner för försvaret. Ett beslut som visat på en stark ryggrad. Omtyckt i försvarskretsar. Har bland annat skrivit om att S och M borde regera tillsammans för att undvika kriser och SD:s vågmästarroll. Odenberg är den enda som meddelat att han skulle ställa upp om han fick frågan om att leda partiet.

5. Carl Bildt. Tidigare statsminister och utrikesminister. Ledarkollegan Patrik Oksanen var tidigt ute och föreslog att Bildt kanske borde göra comeback i svensk politik. Men den tidigare statsministern har tyst tittat på sitt partis förfall. Och vill han verkligen återgå till en så uppstyrd uppgift som partiledare? Han verkar nämligen trivas i rollen som utrikes- och säkerhetspolitisk expert och rådgivare som får åka världen runt.

Detta är bara några av flera tänkbara kandidater. Framtiden får utvisa vem som får uppdraget att leda det krisande Moderaterna. Och det lär inte bli en enkel uppgift.