Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-personalen kan det där

Jag vet att din fråga/ frågor ställdes till all BB-personal men jag kan inte låta bli att skriva några kommentarer till din insändare. För det första hoppas jag att du förstår att man inte låter de nyfödda barnen svälta.

Om mamman har bestämt sig för att amma delar personalen med sig av sina kunskaper (som bygger på väldokumenterad forskning) och erfarenheter för att få amningen att komma igång och fungera så snart som möjligt.

Du skriver om svält, barnets näringsbehov och att neka ersättning är barnmisshandel... Vad bygger du detta på? Jämför du ett nyfött barn med dig själv eller vad?

Barnet klarar sig ganska länge utan att mammans mjölk runnit till. Mamman producerar små mängder råmjölk och den är alldeles tillräcklig för att tillgodose barnets behov. Men då vill det till att man låter barnet suga när det signalerar att det vill det (inte stoppar in en napp som gör att barnets signaler om att amma sätts ur spel).

Vem säger att mjölkersättning är barnets bästa? Visst, när barnet är sjukt eller mamman inte vill/ kan amma är ju det ett jättbra alternativ! Men vill man få en amningsperiod att fungera är det klokt att låta de naturliga signalerna styra...

Det betyder att det kan vara förkastligt att sätta in ersättning i ett tidigt skede, då barnet blir mätt och tappar intresset för bröstet. Då dröjer det ännu längre innan mjölken kommer igång enligt den princip du själv talar om; mjölken ökar ju mer barnet suger.

Att neka ett nyfött barn mat är barnmisshandel och bör leda till polisanmälan, skriver du. Att neka ett nyfött barn bröstet är ännu värre tycker jag. Är mamma trött, sjuk eller av annan anledning inte kan lägga till barnet är jag säker på att BB-personalen med sin ”blick” (eller i ett svårare fall ta ett blodsockerprov) kan avgöra på ett mycket professionelt sätt när det är dags att sätta in ersättning. Alla föräldrar bestämmer själva om de vill ge napp eller nappflaska, men att som du gör, säga att bebisar visst kan växla mellan dessa och uppmana föräldrar att ge dem plastmojänger i munnen tycker jag är oansvarigt.

Vad säger du till den förälder som lyder ditt råd och sen amningen havererar? Att du sen kanske har ett barn som klarade det betyder inte att alla gör det. Jag har hört mammor säga ”Nä nu tror jag att jag barnet bara vill använda mig som napp, det bara vill snutta hela tiden”.

Vilket nyfött barn känner till en napp? Det har ingen aning om vad det är! Barnet vet inte vad det är och har heller ingen önskan om en napp.

Det vill suga på mamman för att få mat, värme, närhet eller sugbehovet tillfredställt och det ifrån nästan det enda det känner till; mamman. Personalens uppgift är att stötta patientens beslut, helt klart! Men då vill det till att patienten vet vad hon vill.

Annars försöker personalen visa, förklara och undervisa mamman i hur det fungerar på bästa sätt! Inte komma med några påhittade sanningar angående svält och misshandel! Ni mammor, som vill amma, be personalen på Gävle BB om råd och hjälp. De har arbetat med detta i många år och har god personlig erfarenhet och utbildning. Människovän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare